Nyomtatás
Találatok: 1368
sióagárdi vadásznap avatássalA vadállomány védelme mellett az utánpótlás környezettudatos nevelésére is nagy hangsúlyt fektetnek a vadászok. A megyei szövetség Sióagárdon rendezte az idei vadásznapot. Szakadó eső fogadta vasárnap a vadászat szerelmeseit Sióagárdon, a tizenhetedik vadásznapon, őket azonban nem olyan fából faragták, hogy holmi égi áldás visszatartsa őket. Ez meg is látszott a létszámon, több százan gyűltek össze a sportpályán, hogy találkozzanak, beszélgessenek, és egy jót főzzenek. Az eső miatt elhúzódott a koronglövészet, de az ünnepi megnyitó előtt bezártak az ég csatornái, megszólaltak a kürtök, a színpad elé sereglettek a vadásztársak, rokonok, érdeklődők. Ott állt továbbá az a húsz vadász is, akik már alig várták, hogy felavassák őket. Kocsner Antal, a Tolna Megyei Vadászszövetség elnöke köszöntötte a megjelenteket, majd a kitüntetések átadása következett. Időközben aztán újra közbeszólt az időjárás, ám közel sem olyan elszántan, mint azt az elején tette.

Előkerültek ugyan az esernyők, majd megkezdődött az avatási ceremónia. Az eskü letétele után megindult az avatásra várók felé Varga Mihály, a vadászkamara titkára, és tőrlappal vadásszá ütötte őket, valamint egy oklevéllel bocsátotta útjukra a vadászokat. A sátrak alatt eközben már sürögtek a szakácsok, jobbnál jobb vadhúsok kerültek bográcsba, a nap kisütött, egyre több és több ember érkezett. Látnivaló akadt, hiszen megannyi árus hozta ki portékáját. Volt terepjáró-kiállítás, kiállították a gyermekrajz-pályázat műveit, de a természet-tájfestők is külön sátorban mutathatták be alkotásaikat. A vásárban nem a szokványos tárgyakat árulták. Vadászpuskára szerelhető távcsövek és más optikák voltak terítéken, meg lehetett venni a legjobb tőröket, ruhákat, egyszóval minden, ami szóba jöhet. Az ajándéktárgyak között sem lehetett kifogásolnivalót találni, csontból gyönyörűen megmunkált állatformák, agyarak, kürtök lógtak mindenfele, de még felsorolni is nehéz lenne a látottakat. Az Ozorai Pipo vadásztársaság ezúttal egy különleges kiállítással kedveskedett a vendégeknek. Az egész labdarúgókaput és annak előterét telerakták trófeákkal. Baráth György elnök elmondta, mintegy harminc szarvas, nyolc vaddisznó és harminc őzbak trófeát biztosítottak a társaság tagjai a rendezvényre.

Az ozoraiak a vadgazdálkodási tevékenységükért Gróf Nádasdy Ferenc Emlékplakettet is hazavihettek. 6200 hektáron gazdálkodnak, kiemelkedő őzbak-állománnyal büszkélkedhetnek, és kimagasló vaddisznó eredményt értek el az elmúlt vadászidényben. A jobb bakokat az osztrák vendégvadászok lövik ki náluk, akik rendszeresen visszatérnek, de szeretnék jobban felvirágoztatni a hazai vadásztatást is a területükön. Az elnök hozzátette, rendezvényeik is nagy sikernek örvendenek. Időközben a színpad előtti területen összejöttek a kutyás vadászok is, és megtartották bemutatóikat. A munkakutyák közül bemutatkozott a hannoveri véreb, a kotorékebeket a drót- és simaszőrű foxterrier és a jagdterrier is képviselte, szálkásszőrű tacskók, magyar vizslák vonultak fel, de voltak agarak is. Időközben megfőttek a finomabbnál finomabb ételek, benépesültek a sátrak, jó hangulatban fogyasztották el a csemegéket. Az egyik sátor alatt a Diana Vadászhölgy Klub megyei szervezete ebédelt, nekik a Gemenc Zrt. biztosította a bográcsba valót, egy vaddisznósüldőt. Schuszterné Dobó Katalin, a vadászhölgyek elnöke elmondta, a megyében korábban a női tagok csak a kamarai ajándékvadászaton találkoztak rendszeresen, így tavaly elhatározták, hogy fellendítik a közösségi életet. Jelenleg tizenöt regisztrált tagjuk van, az újonnan vizsgázó hölgyek szívesen csatlakoznak a körhöz. Gyűléseket szerveznek, kiállításokra utaznak, gyakorolják a koronglövészetet, jövőre pedig Tolna megyei Diana-bált szeretnének szervezni.

Mivel több anyuka is akad köztük, felvállalták, hogy erdei iskolába viszik a gyerekeket, és nem csak a vadászfamíliák sarjait, hanem minden érdeklődő kicsit szívesen látnak. Feladatuknak tekintik, hogy a gyerekeket környezettudatos szemléletben neveljék fel, így gondoskodnak az utánpótlásról. A megfelelő gondolkodásmódot már a legkisebbeknél ki kell alakítani, ami a saját és környezetünk jövője szempontjából kiemelkedően fontos. Tolnát az élvonalban tartják a szarvasok Kocsner Antal, a Tolna Megyei Vadászszövetség elnöke elmondta, 2257 vadász van Tolna megyében, közülük 86 hölgy is. Az elmúlt évben a területeket újra elosztották, ebből konfliktusok is voltak, de mára újra az etikus viselkedés jellemzi a vadásztársadalmat. Szeptember elsejétől kezdődik az új idény, ami ígéretes bikákkal kecsegtet. Az országban Zala és Somogy viszi a prímet, de a gemenci és gyulaji területek és a többi kisebb erdőség az élvonalban tartja Tolnát. Az apróvadról megjegyezte, a megyében gyenge az állomány. Megjegyezte, a vendégek fogyóban vannak. Ennek hátterében áll az erős forint is, valamint Afrika is egyre inkább elcsábítja a külföldieket. A nemzetközi kiállításokon részt vesznek, hogy az európai hírű trófeákkal csalogassák a vendégvadászokat. A megyei szarvasállományra nem lehet panasz, hiszen a betegségek elkerülik szinte az egész Dunántúlt. Most a fő cél az utánpótlás környezettudatos nevelése, erre pedig a kamara is szívesen áldoz.

Forrás: Tolnai Népújság