Nyomtatás
Találatok: 3797
V. magyar-szlovák vadásznapok nagybörzsönyKeleten pont meghasadt a hajnal amikor szeptember 13-án az autóbuszunk nekivág a jó kétórás útnak Nagybörzsöny irányába. Csaknem végig kopírozzuk a Duna szlovákiai szakaszát, majd Garamkövesdnél átlépjük a Garamot és Szalkánál a néhai határfolyót az Ipolyt. Megérkezvén egy kedves pillantással tisztelgünk az „Üdvözöljük Nagybörzsönyben” fogadó táblának majd a rendőrök készséges és rendkívül előzékeny közreműködésével átmenetei parkolóra állunk a buszunkkal és hosszan tartó kirakodással elfoglaljuk helyünket a számunkra kijelölt placcon az egyik domboldalban. Éppen, hogy csak elhelyeztük sátrainkat és a főzéshez – vendéglátáshoz szükséges berendezéseinket megjelentek a szervezők és közölték, hogy elérkezett a főzőversenybe való bejelentkezés határideje. Mivel vállaltuk a megmérettetést, eleget tettünk ennek az adminisztratív kötelességünknek.
Jó volt látni embereim lázas készülődését. A hangulatból az embereim és a környező táborhelyek társaságának a határtalan jókedvéből lehetett következtetni, hogy nagy buli van kilátásban.

Reggel még egy gyors összeröffenés a két ország szervezőivel hol megtudjuk, hogy mi változik az utolsó pár nappal ezelőtti megegyezés óta és közülünk kiknek és miben módosulnak a kötelezettségei. Nagybörzsönyben semmit nem szoktak a véletlenre bízni ….

Megnyitó:

Tíz órakor a vadászkürt nyitó melódiáinak az elhangzása után Stohl András köszöntötte a közönséget és népes vendégsereget. A magyar és a szlovák himnuszok meghallgatása után Varga Vilmos – Börzsönyi mozaik című verssel tette ünnepélyesebbé a megnyitót.
polgármesteri köszöntőA megnyitó beszédet Batizi Zoltán polgármester tartotta majd őt követte Juraj Migaš a Szlovák Köztársaság rendkívüli és meghatalmazott nagykövetének a köszöntője.
A szakma részéről Rácz Gábor az Országos Magyar Vadászkamara Fővárosi és Pest Megyei Területi Szervezete elnöke mondott rövid üdvöző beszédet majd Suba Imre a Szlovák Vadászszövetség ügyvezető igazgatója köszöntötte a szlovák vadászok nevében a megjelenteket. Magyar nyelvről – szlovák nyelvre Kovács Péter szinkrontolmács fordította a beszédeket ki a Vadászati Információs Adatbázis jogtanácsosa. A szlovák résztvevők megnyitóbeszédeit nem volt szükséges fordítani mivel a nevezettek két nyelven interpretálták őket. Ha a szükség úgy kívánta, akkor a nap folyamán szlovák nyelvről magyar nyelvre én fordítottam. Példaértékű, hogy a lényegre törő megnyitó és ünnepi beszédek összességükben nem egész 20 percig tartottak – beleértve a fordításukat is.

Ezután következett a Magyar vadászkitüntetések átadása:

A Vadászkamara Aranyérmét a magyar vadászat egyik karizmatikus egyénisége Kemény Dénes kapta a köv indoklással:

„ A magyar vadásztársadalom 56.000 tagja ezzel a kitüntetéssel szeretne tisztelegni Kemény Dénes vadászkamarai tag, kivételes sportéletútja elismerésképen.

A kitüntetettek közt még szerepelt Sukerek János, Kollár István, Börzsönyi Zrínyi Vadásztársaság, Burkus József, Győrvári Ferenc, Bors Richárd

vadászkitüntetések átadásaNagy megtiszteltetés érte a szlovák vadásztársadalmat! A Magyar Természeti-Vadászati Örökségért Érdemkereszt kitüntetésben részesült Ing, Marian Č͎ a Szentantali Szlovák Erdészeti és Vadászati Múzeum igazgatója.
Indok: „A szlovák és magyar vadászati kultúra és hagyomány megőrzésében és ápolásában kifejtett tevékenységéért.”
Č͎ Marian nemcsak egy a magyar vadászati kultúrát is képviselő és bemutató múzeum igazgatója, hanem Ő az országos „Szlovák Vadászünnepségek” kiötlője és az Ő vezetése alatt az idén már 18. alkalommal rendezték meg ezt a hagyományőrző vadászati akciót a Selmecbányához közeli Szentantalban, miközben 18 év alatt a fénye semmit se kopott.
A szlovák és a magyar vadászok nevében erről a helyről is gratulálunk Číž Mariánnak a rangos magyar elismerésért.

kitüntetettekAz arany szarka díjat hárman vehették át – Győri István, Slezák István és Török Pál személyében. Nekik viszont én gratulálok tiszta szívemből, mert jól tudom, hogy mi az előzménye annak, amiért a „szarka jelvénnyel” értékelve voltak.

Végső soron de nem utolsó sorban a kitüntetettek sorát az a Török Henrik zárta aki nemrég volt 60 éves és szinte az egész aktív életét a vadászatnak áldozta. Érdemei elismeréséül Henrik a Magyar Vadászatért Érdemérem kitüntetést kapta.

A következő program a Szt. István templom udvarán megrendezett St. Hubertus mise volt. A misét Beer Miklós Váci megyés püspök celebrálta, aki a nemzetközi vadásznap szervezőbizottságának is a tagja. Ő a vadásznap „lelki atyja” és mindenhol ott van, mindenkivel elbeszélget és a megjelenésében is egy karizmatikus személyiség, akit nem lehet nem észre venni.

A vadásznap bemutató programcsomagját a Szlovák Vadászszövetség solymászai nyitották. Önmagukat nyújtották csakúgy a legények, mint az a pár ragadozó és az egy énekes madár, amelyet a MO-i törvények engedélyeztek az országba behozni. Csak a reményemet merem kifejezni, hogy ezen a téren a jövőben a helyzet magyarhonban is pozitívan fog változni és nem azok lesznek egy drákói szigorral kezelt nemzeti törvénnyel ütve és vágva, akik a ragadozómadár védelem nagykövetei és egyértelműen (bizonyíthatóan) a legtöbbet tesznek a madarak védelmében. Szlovákiába ezt már régebben felismerték és ennek lett a következménye az, hogy úgy a vadászok mint az állami és önkéntes természetvédelem igyekeznek egymást bevonni a munkájukba és azon célkitűzéseikbe aminek a vezérmondata mindhárom fél számára az, hogy „Ismerd meg és védd!”

Délután nagyon gazdag kulturális program állt a látogatók rendelkezésére. Mivel mindenhol én sem tudtam részt venni a teljesség igénye nélkül pár helyszínt és műsort azért megemlítenék.

vadábrázoló festő, Valaczkai Erzsike

A kiállítások közt a legelőkelőbb helyet foglalta el VALACZKAI Erzsike kiállítása. A művésznő nem „vadászfestőnek” hanem inkább vadábrázoló festőnek vallja magát. Az is - CSUPA NAGYBETŰVEL! Az elfáradt láb a kinti forgatag sok látnivalójában eltompult elme a művelődési házban összeállított Valaczkai tárlaton igazán magához tért. A festményekről sugárzik az erő, az ábrázolás oly valósághű, hogy kivétel nélkül szinte mindenkit lenyűgöz. Társaságom tagjainak volt bátorságom előre jelezni, hogy ha másért nem hát ezért érdemes lesz Nagybörzsönybe utazni. A hazafelé úton egyértelműen igazat adtak nekem.

vadászati motívumos fafaragásokNagyon szép volt a szakértelemmel összeállított trófea szemle is melynek szintén a község központjában található művelődési ház adott otthont.
A színpad közelében volt látható Štefan Beňo fafaragó gyűjteménye, melyből néhány darab megvásárolható is volt.

A színpad és a nézőtér mögött a vadásztársaságok sátrainál a hangulat igen csak otthonias volt. Keveredett a társaság folytak az étel és az ital kóstolók. Új ismeretségek születtek és régebbi ismeretségek értek barátsággá. A főzőverseny zsűrije megkezdte az ételek értékelését.


Közben több ismerőssel is összefutottam és sokan megtiszteltek jelenlétükkel a társaságom asztalánál. Ízletes ételek és könnyű csallóközi borok mellett sok-sok témában cseréltünk véleményt. Közben meglátogatott bennünket Pechtol János az OMVV ügyvezető elnöke az Országos Magyar Vadászkamara főtitkára és Dr. Kun Edit jogtanácsos. APectol Jánosz éppen társaságomban lévő Dr. Kókai Tamás a Vadászati Információs Portál tudósítója és Molnár Attila a nemrég megszerkesztett Vadász fórum egyik alapítója és moderátora rövid eszmecserét folytatott Pechtol Jánossal arról, hogyan lehetne közvetlen kapcsolatot tartani a két internetes média látogatóival – pontosabban fogalmazva, hogyan lehetne a látogatók kérdéseire a lehető legilletékesebb és legszakavatottabb válaszokat kapni. Pechtol úr kissé csodálkozva vette a kérdést és megígérte, hogy amennyiben nem működne a védegyleti vagy kamarai segítség a két érdekképviseleti szervezet regionális szintjein, akkor az ilyen esetben Ő személyesen vállalja a segítséget ha kell akár az internetes médián keresztül is. Mivel nekem működő és korrekt - szinte napi kapcsolatom van a MO-i vadászati vezetéssel az ígéreteik kivitelezésében nincsen okom kételkedni. De ha már oda kerülne a dolog, hogy a nyilvánosság bekapcsolásával szeretnék majd tartani a kapcsolatot a fórumozók az országos vadászati vezetéssel akkor nem lenne elhanyagolandó az sem, ha a két fórum látogatói a MO-i vadászati vezetés felé tett kérdéseiket olykor szelídebb retorikával fogalmaznák meg.

kultúrális programok a vadásznaponKora délután Szelényi Noémi operaénekes előadásában vadászdalok hangoztak el - vadászdalok Artemiszhez címen. A csinos és fiatal operaénekesnő már a Hubertus misén felhívta magára a figyelmet úgy a hangjával, mint a megjelenésével. Nem csalódtam a majdnem félórás színpadi előadásában sem. További sok sikert kívánok a művésznőnek és mivel tudom, hogy szemezget a vadászattal is kívánom, hogy a vadászat gyakorlását is majd művelje olyan kifinomult érzékkel mint ahogyan a hangjával bánik.

Délután 4 órakor került sor a főzőverseny kiértékelésére. Négy díj került kiosztásra – két díjat magyarországi versenyzők és két díjat a Szlovákiából érkezett vadászok vehettek át. Direkt nem úgy írtam, ahogy ezt Stohl Andris is hangsúlyozta, hogy „az első két helyen szlovákok végeztek….! Mosolyogtam egyet mert tudom a meztelen igazságot.

a főzőverseny nyertesei a főzőverseny díjazottai

Mivel a nem mindennapi örömömre a második díjat a Diósförgepatonyból érkezett, tehát az én vadásztársaságom készítette étel kapta és ismerem az étel készítőit, valamint tudom, hogy pont olyan tisztességes és becsületes vadászok, mint a Magyarországról érkezettek és azt is tudom, hogy a nemzetiségük is magyar. Az első díjat nyert csapatnál ugyan ez a helyzet. Az, hogy honnét jöttünk az egy más dolog.

Idén augusztusban pl. ezt írta az egyik magyarországi Vadászati .. Portál tulajdonosa a portáljához tartozó silány színvonalú olvasói fórumán a szlovákiai magyarság egyik képviselőjéről – „Magyarnak vallja magát ………, egyébként meg egészen másképp viselkedik”. Hát, hogyan kell magyarként viselkedni? Az hogy valaki tisztességes, őszinte és becsületes stb. (mely jelzők jelentését a jelzett portál tulajdonosa talán nem is ismeri ...) az nem elég? Mióta kategorizálnak valakit úgy, hogy „nem viselkedik magyarként ?” Mert amíg a kettő (a tiszteség és a magyarság tudat) nem ugyanaz - addig baj van! Szerintem a szent lélek hét ajándékából nem lehet nemzetiségi kérdést csinálni….
De mi nem is csináltunk. Mentünk megünnepelni a megszolgált második helyezést a főzési versenyben. Jött is a sátrunkhoz sok-sok aranyos tisztességes ember és senkit nem érdekelt a nemzetiségi hovatartozása vagy az, hogy ki honnan jött. De így volt ez mások sátránál is és így van ez rendjén.

Takács Frigyes és Sthol András Sthol András és a hölgykoszorú

Stohl Andris a nők kedvencévé vált de mindez csak látszat volt, mert az asztalunknál nem voltak kíséret nélküli hölgyek …. Közben megnéztük a Desperadot meghallgattuk Földi Lászlót és ettünk ittunk mulattunk addig, míg a kutyák is elfáradtak mellettünk.

A Dupla Kávé a színpadonA Dupla Kávé melódiáinál már újra magunkéi voltunk és indultak a táncos lábak. Megnéztünk egy tüzes-showt, ami nagyszerű előjátéka volt az esti tűzijátéknak. Magyarországi szakemberek mesterei a látványos égi show-k megkomponálásának. A nálunk tapasztaltak látványban meg sem közelítik a Nagybörzsönyben bemutatott tűzijátékot.
A lenyűgöző égi látványosság után Dj Kuti szolgáltatta bakelit lemezes diszkóra táncoltunk addig, míg nem láttuk illőnek, hogy megköszönve a szíves vendéglátást útra keljünk hazafelé.
Egy csodálatos nap állt mögöttünk. Köszönjük a magyar vadászati érdekképviseletek munkatársainak a Pest-megyei vadászati vezetésnek, a Nagybörzsönyi önkormányzatnak a Börzsönyi Zrínyi Vadásztársaságnak a nagyszerű szervezést és a lehetőséget, hogy ott lehettünk köztetek. Külön nagy tisztelettel köszönjük neked kedves Homolya Laci és Zsuzsa asszony. Én tudom, hogy mit jelentett ez nektek. Egész nap a háttérben ugrásra készen álltatok, csakhogy minden rendben menjen. Fellélegezhettek - NAGYSZERŰ VOLT !
Homolya Laci majd szeptember 27-i után Požanán a bőgő szarvasok közt egy jót mulatunk a nagybörzsönyi szeptember 13. emlékére.


Kép – Takács Frigyes
Szöveg – Takács Frigyes