Nyomtatás
Találatok: 216
balatob varjakAz agrárminiszter segítségét kéri az önkormányzatokat tömörítő Balatoni Szövetség (BSZ) a nagyvadállomány bel- és külterületi elszaporodása, valamint a varjak túlszaporodása miatt - közölte a szövetség társelnöke hétfőn az MTI-vel.


Hebling Zsolt, aki egyben Alsóörs független polgármestere elmondta, hogy hétfőn elküldték a levelüket Nagy István miniszternek a BSZ önkormányzatai és a tapolcai járás csatlakozott települései nevében.

Kifejtette: évtizedek óta komoly problémát okoz a nagyvadállomány bel- és külterületi elszaporodása, ami a mezőgazdasági termelés átalakulásával párhuzamosan jelentkezett. A művelés alól kivett területeken ugyanis bokros-fás növénytársulások jelentek meg, sokszor a lakóövezetek közvetlen közelében, amelyek kiváló búvóhelyet nyújtanak a nagyvadállománynak.

A lakókörnyezetben élő nagyvad helyben táplálkozik, főként mezőgazdaság terményeket fogyaszt. A gazdák, lakosok számára csak drága, stabil és magas kerítés jelent biztos védelmet ellenük. Sokan ezért hagynak fel a kiskerti mezőgazdasággal, szőlőműveléssel, ami tovább rontja a balatoni települések tájgazdálkodását, sokszínűségét - emelte ki Hebling Zsolt.

Kitért arra is, hogy a túlszaporodott nagyvad rengeteg kisebb-nagyobb közlekedési balesetet is okoz. Megjegyezte, hogy a casco biztosítással nem rendelkező autósoknak arra sincs esélye, hogy a biztosító megtérítse a kárukat.

Hebling Zsolt elmondta, mivel a településvezetők kezében nincs semmilyen jogi eszköz a helyzet kezelésére, legtöbben a helyileg illetékes vadászatra jogosultakhoz fordulnak, akik azonban többnyire kapacitáshiányra hivatkozva nem lépnek. Nehezítik a helyzet megoldását a Balaton-parti területek adottságai, hiszen a nádasban megbújó nagyvad vadászata komoly technikai és logisztikai kihívás - tette hozzá.

A varjak túlszaporodása is egyre több települést érint az üdülőövezetben - mondta a BSZ társelnöke. A varjak az énekesmadarak fészkeinek kifosztásával, a turista útvonalak bepiszkításával, a szemét széthordásával, a kiskertek tönkretételével okoznak gondokat - ismertette.

A balatoni önkormányzatok azt kérik az agrárminisztertől, hogy első lépésként induljon el a probléma felmérése, majd a megoldások kidolgozása, amiben partnerek lesznek - közölte Hebling Zsolt.

Forrás: Nimród