Nyomtatás
Találatok: 213
vadetel ozMagyarország ugyan vadászati nagyhatalom, ezért a világ minden tájáról érkeznek ide vadászok, a hazai vadhúsfogyasztás mégis elkeserítően csekély. Pedig rendkívül egészséges táplálék, és az elkészítése sem követel különleges tudást.


A vadászat az egyik legősibb foglalkozás, tisztelete és megbecsültsége a nemes szenvedély és a természet iránti szeretet mellett a vadhús okozta gasztronómiai élvezetre is alapul. Ezért mára a vadételek színes skálája öregbíti a vadászati kultúra és a magyar konyha hírnevét.

Közelednek az ünnepek, a vadhúsból pedig igen változatos, ínycsiklandozó, tápláló ételek kerülhetnek a család karácsonyi asztalára. A vadhús konyhai értékét azzal emelhetjük, ha a szakácsok kicsit kilépnek a megszokott komfortzónájukból és nem ragadnak le a pörkölt készítés reflexénél. Egy kis fantáziával és érzékkel igazi ételköltemények születhetnek nyúlból, fácánból, őzből, szarvasból és vaddisznóból.

Igen fontos, hogy a vad elejtése után, álljon egy ideig a bőrében, tollában, mert így az izomrostok megpuhulnak, íz-és zamatanyaga tökéletesedik. Nyáron a nagyvadnál 2-3 nap, míg az apróvadnál 1-2 nap szükséges, télen pedig mindez pár nappal meghosszabbodik. Ezt a folyamatot segíti elő a pácolás. A páclé puhábbá, ízletesebbé, emészthetőbbé teszi a húst. A vékonyabb húsokat 1-2 napig, míg a vastagabbakat 2-3 napig hagyjuk a páclében.

A konyhai alapműveletek azok, amelyeket a háziállatok húsának elkészítésénél is használunk: főzés, sütés, párolás, pirítás.

Régi szabály, hogy a jó szakács csak módjával nyúljon a fűszerekhez, mert az étel eredeti ízét csak javítani, ne elnyomni igyekezzék. Bár a vadételek elkészítése általában időigényes, de megéri rászánni a plusz perceket, órákat.

Azoknak, akik még nem próbálták az alábbi ételeket, ajánlom családom megszokott ünnepi menüjét kipróbálásra:

Fácánleves:

Hozzávalók: 2 db fácán, 15 dkg sárgarépa,15 dkg petrezselyemgyökér, fél fej kelkáposzta, egy fej hagyma,10 dkg kelbimbó,5 dkg zöldpaprika, 5 dkg paradicsom,5 dkg zöldborsó,3 g egész bors, 3 dkg só, 4 l víz.

Tegyük fel a megtisztított, alaposan megmosott fácánt a 4 l vízben.Kb. fél óra főzés után tegyük hozzá a zöldségeket, fűszereket. Lassú tűzön 3 óra hosszat főzzük. Ezután kivesszük belőle a húst, lefejtjük a csontokról, visszarakjuk a levesbe. Vékony metélttel vagy daragaluskával tálaljuk.

Szép erdészné vacsorája:

Hozzávalók: 1 kg őz szűzpecsenye,20 dkg angolszalonna, 4 evőkanál vaj, őrölt bors, só.

A pecsenyehúsból 3 cm vastag érméket szeletelünk, angolszalonnával körbetekerjük, és fogpiszkálóval rögzítjük. Sóval, őrölt borssal ízesítjük, majd vajon serpenyőben időnként forgatva készre sütjük. Burgonya krokettal és erdei gyümölcsmártással tálaljuk.

Erdei gyümölcsmártás: 10 dkg áfonya, 10 dkg meggy, 10 dkg ribizli, 2 kiskanál citromlé, 4 db szegfűszeg, 1 kiskanál őrölt fahéj, só, ízlés szerint porcukor. A magnélküli gyümölcsöket az enyhén sós, cukros, cirromleves 2-3 dl vízzel felfőzzük, összefőzzük míg egy sűrűbb masszát kapunk. Hidegen tálaljuk.

Forrás: Nimród