Nyomtatás
Találatok: 147
szalonkavonulasA Védegylet megbízásából – az Agrárminisztérium támogatásával – a MATE Vadbiológia és Vadgazdálkodási Tanszék munkatársai az elmúlt években 28 erdei szalonkát jelöltek meg nyomkövető eszközzel a Budapest és Gödöllő közötti térségben. Alább számolunk be a projekt legfrissebb eredményeiről.

A 2020-ban indult kutatási program keretében az erdei szalonkák vonulását követjük műholdas nyomkövetőkkel. A Tanszék munkatársai 2020 és 2023 között jelölték meg a madarakat nagy pontosságú, GPS alapú eszközökkel, amelyek segítségével részletes, napi szintű adatok gyűjthetők a madarak vonulásáról és területhasználatáról – tavasszal és ősszel egyaránt. A jelölt madarak számát apránként sikerült olyan szintre növelni, ami alapján már nemcsak érdekes különlegességekbe kapunk betekintést, hanem általános vonulási jellemzők is kezdenek kirajzolódni.

A kutatásnak köszönhetően meglepő eredmények születtek a szalonkák őszi vonulásáról és telelési szokásairól is, különösképpen nagyfokú területhűségükről. A kutatás eredményei nagyban segítik a monitoring során gyűjtött megfigyelési adatok értékelését is.

A fontosabb eredmények:


Forrás: Dr. Schally Gergely, Dr. Csányi Sándor Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Vadbiológiai- és Vadgazdálkodási Tanszék – Vadászati Védegylet / Agrojager