Nyomtatás
Találatok: 126
varolistas duvadgyeritesA Somogy vármegyei Tuskósi Vadászegyesület és a Földtulajdonosok és Természetbarátok Látrány Vadászegyesülete immáron negyedik alkalommal szervezett közös ragadozógyérítési programot.


A Nimród Vadászújságnak Balázs Ádám, a Földtulajdonosok és Természetbarátok Látrány Vadászegyesületének tagja, egyben a Hársas Vadászház tulajdonosa számolt be a részletekről.

„Az elhivatott ragadozóvadásszal, Matuska Pállal történő beszélgetés során merült fel bennem először a program ötlete. A vadászegyesület két elnöke, valamint a hivatásos vadászok is támogatták a kezdeményezést, a lebonyolításban pedig a tagok is aktívan részt vesznek, hisz a ragadozók számának apasztása közös érdekünk. Kezdetben meghirdettem az eseményt, de tekintettel a nagy érdeklődésre, ma már szájhagyomány útján terjed és várólistás a jelentkezés” – kezd bele a főszervező.

„A programra rendszerint pénteken érkeznek a vadászok, szombat délelőtt tapasztalatcsere zajlik, Matuska Pál és jómagam előadást tartunk pl. a hívósípok használatáról, megosztjuk egymással a ragadozóvadászattal kapcsolatos tippeket, trükköket, de egyéb témákról is szó esik (pl. fegyverkarbantartás, ballisztika, kaliberek), a szombati ebédet követő rövid pihenő után pedig a területen kamatoztatjuk a hallottakat. Az óvatos és intelligens ragadozók vadászata igazi kihívást jelent és nagy elhivatottságot kíván meg az elejtőtől, hisz a sakál 23 és 2 óra között mozog a legaktívabban, ám a legtöbb vadász ilyenkor alszik” – teszi hozzá Balázs Ádám.

A jövőben negyedévente terveznek egy-egy ilyen megmozdulást, a két egyesület együttesen 20 000 hektárt kezel, ennek megfelelően alkalmanként maximum 14 vadászt fogadnak annak érdekében, hogy ne zavarják egymást a résztvevők és lehetőleg mindenkinek legyen egy kis sikerélménye.

A legutóbbi kétnapos (február 23–24.) ragadozógyérítési programon 11 vadász vett részt, kizárólag lőfegyverrel apasztották a dúvad számát, aminek eredményeképpen 14 róka, 13 borz és 3 aranysakál került terítékre. „A sakálvadászatnak minden bizonnyal nem kedvezett a telihold, ám borzból szokatlanul sok egyedet ejtettünk el. Ennek azért van jelentősége, mert a borzot az ilyen alkalmakon kívül nem vadásszuk, pedig igen nagy a kártétele, akár úgy is, hogy rengeteg kukoricát és egyéb takarmányt fogyaszt el” – mutat rá Balázs Ádám.

Összegzésképpen, a programot 2023 októberében kezdték meg a szervezők és az azóta megrendezett 4 vadászaton összesen több mint 130 ragadozó került terítékre, aranysakálból eddig egy alkalommal a legtöbb 16 példány volt, rókából pedig 27 egyed.

Forrás: Nimród