Nyomtatás
Találatok: 177
Agrojager OMVK ulesA Vadászkamara Elnöksége március 1-jén megtartott ülésén az idei, március 22-ei küldöttközgyűlés anyagait, előterjesztéseit készítette elő.

A szervezet vezetői egyebek mellett elfogadták az Etikai Szabályzat komolyabb szankciókat lehetővé tévő módosítását és a Vadászkamara bevételeinek racionálisabb elosztását szavatoló feladatarányos finanszírozás megújítását is támogatták.

Az ülésen, amelynek az érdekképviselet székhelye, a hatvani Széchenyi Zsigmond Vadászati Múzeum épülete adott otthont, a 22 elnökségi tagból 19-en voltak jelen. A napirendi pontok előkészítése megtörtént, a végleges döntést az országos küldöttek hozhatják majd meg.

Dr. Jámbor László, a Vadászkamara elnöke az írásban előzőleg megküldött anyagokat néhány ponton szóban egészítette ki. A szervezet vezetőségének a feladatarányos finanszírozás átdolgozására tett javaslatát ismertetve kifejtette:

A pénzügyeknél maradva az elnök elmondta: a Hivatásos Vadászok Eszközbeszerzési Programját – amelyet 2022-ben és 2023-ban is meghirdetett a Vadászkamara, és amelyre pályázati rendszerben összesen több mint félmilliárd forintot biztosított a szervezet – idén nem hirdeti meg az érdekképviselet. A döntés egyik oka a pályázati kedv visszaesése: míg az első évben a kihasználtság még 89%-os volt, a másodikban csak 72%-os. (A program eredményiről részletesen beszámoltunk a Nimród Hírlevél 2022 novemberi és 2023 decemberi számában).

Az Országos Vadgazdálkodási Alap viszont a tervek szerint 2024-ben is pályázható lesz, a keretösszeg 500 millió forint. A kiírást idén átdolgozza a Vadászkamara Központjának Vadvédelmi és Vadgazdálkodási bizottsága, figyelembe véve, hogy tavalyelőtt komoly forráshiány, míg tavaly kihasználatlanság jellemezte az Alap működését. Az optimális kiírási feltételeket szem előtt tartva változhat a kötelező önrész aránya, illetve a célterületekben is eszközölhet változtatásokat a szervezet, szem előtt tartva, hogy a pályázati kiírást egyszerűbbé, átláthatóbbá kell tenni és a bírálat szempontjából rugalmasabbá.

A szervezet kiemelt céljairól – a hivatásos vadászok szakmai felkészültségét és munkafeltételeiket javító kezdeményezésekről és az „Ismerd meg a vadászokat!” ifjúságnevelési programról – szólva dr. Jámbor László elmondta: ezeket a Vadászkamara központja a jövőben is prioritásként kezeli. Az utóbbi égisze alatt megjelenő, nagysikerű „Kisvadász” gyerekeknek szóló ismeretterjesztő és foglalkoztató füzetek kiadását 2024-ben is tervezzük folytatni.

Szintén a gazdálkodást érintő javaslat a szervezet Alapszabályának olyatén módosítása, hogy a jövőben a Küldöttközgyűlés által a célfeladatokra jóváhagyott összegek maradványait az Elnökség saját hatáskörben csoportosíthassa át más (de nem új!) feladatokra. Ez a változtatás gyorsabb reagálást, rugalmasabb gazdálkodást tenne lehetővé.

A szervezet tavalyi gazdálkodásáról szóló beszámolóhoz Bajdik Péter főtitkár fűzött hozzá néhány gondolatot. Mind elmondta, a Vadászkamara központja igyekezett olyan mederben tartani a költségvetését, hogy az feladat- és tartalékorientált, valamint költséghatékony maradjon. Ennek köszönhetően sikerült is a gazdasági nehézségekkel alaposan megterhelt 2023-as évben is fenntartani a korábbi eredményeket. A Felügyelőbizottság elnöke, Imre János hozzászólásában arról tájékoztatott, hogy az általa vezetett testület megerősíti az elmondottakat, így a beszámolót elfogadásra javasolta.

Vadászetikai kérdések

A Vadászkamara Etikai Szabályzatának javasolt módosítását dr. Bárándy Péter, az Országos Etikai Bizottság elnöke ismertette.

Az Országos Etikai Bizottság munkájával kapcsolatban Bajdik Péter főtitkár kiemelte, megköszönve dr. Bárándy Péter munkáját: a grémium, mint másodfokú testület munkája igen precíz, a tagok olyan döntéseket hoznak, amelyek adott esetben bíróság előtt is megállják a helyüket.

Egyebek

A fentieken túl az elnökség – egyéb témák megvitatása mellet – döntött az Országos Vadgazdálkodási Alap pályázati döntésekkel szembeni felülvizsgálati kérelmekről (a legutóbbi kiírás eredményeiről ide kattintva olvashat), elfogadta a hatvani Vadászati Múzeumot működtető, 100%-ban a Vadászkamara tulajdonában lévő Széchenyi Kft. 2023. évi szakmai és pénzügyi beszámolóját és 2024-es üzleti tervét is és megvitatott egyéb, a cég gazdálkodásával összefüggő kérdéseket is.

Döntés született arról is, hogy a kiadni tervezett, új, vadászvizsgára felkészítő tankönyv megjelentetését az Elnökség elveti. Ehelyett a Vadászkamara a közeljövőben megfontolja, hogy érdemes lehet-e egy komplex, online (így szükség szerint gyorsan módosítható) tananyagot összeállítani a vizsgára készülők számára. Abban a jelenlévők egyetértettek, hogy vizsgáztató szervezetként a köztesületnek szüksége volna olyan tananyagra, amely kifejezetten a vizsgához szükséges információkat foglalja össze.

A 2024. március 22-ei küldöttközgyűlés összes anyaga elérhető ide kattintva

Forrás: OMVK / Agrojager