fegyvertartás fegyverviselés szabályokEurópában egyre inkább szigorítják a fegyvertartás és -viselés szabályait, az Egyesült Államokban viszont hatalmas erők óvják a világ egyik legliberálisabb fegyverjogát.
Az érintett szakmai szervezetekkel konzultálva a magyar kormány szerdán szigorított: módosította a fegyvertartásról szóló kormányrendeletet, az egészségügyi miniszter pedig az orvosi alkalmassági szabályokról szóló miniszteri rendeletet. Az új szabályok szerint pszichológia alkalmassági vizsgálaton kell átesnie ezentúl nemcsak a sportlövőknek, hanem valamennyi fegyvertartási engedéllyel rendelkezőnek és azt kérőknek is, így a vadász- és önvédelmi fegyverrel rendelkezőknek is.

SZERBIÁBAN
alig van olyan nap, amikor a sajtó ne számolna be valamilyen lőfegyverrel elkövetett erőszakos cselekményről - egy keddi belgrádi újság már csak a 15. oldalára tartotta érdemesnek a hírt, hogy egy 40 éves férfi előző este Ćuprija közelében az országúton, gépkocsijukban előbb agyonlőtte a feleségét, majd - miután felhívta Svájcban élő testvérét, és megkérte, hogy törődjön árván maradó gyerekükkel - önmagával is végzett. Egy országos szakmai tanácskozáson hétfőn elhangzott, hogy 1,15 millió lőfegyver van legálisan magántulajdonban az országban, vagyis minden nyolcadik szerb rendelkezik vele. "A fegyver és a családi erőszak: hogyan kerülhetők el a végzetes következmények" elnevezésű szimpóziumon Mirjana Dokmanović, az erőszak áldozatainak országos szövetségét képviselő felszólaló rámutatott, hogy Szerbiában nagyon könnyű lőfegyverhez jutni, s a fegyvertartás törvényi szabályozása igencsak hézagos. Felül kellene vizsgálni a fegyvertartási engedélyeket, mondta, s jellemző tünetként említette, hogy a fegyver- és lőszertartást szabályozó törvényekben a családon belüli erőszak nem szerepel azon okok listáján, amelyek miatt valakit el lehet tiltani a fegyvertartástól.

Ami az EURÓPAI UNIÓT illeti, az Európai Parlament (EP) 2007 novemberében fogadta el a jogtalan fegyverhasználat és az illegális fegyverkereskedelem visszaszorítása érdekében kidolgozott európai irányelvet. A tagállamoknak felügyelniük és korlátozniuk kell a telekommunikációs módszerekkel, például az interneten történő adásvételt. A jobb nyomon követhetőség érdekében az EP szorgalmazta a betűjeles és számkombinációs jelölés bevezetését, és azt, hogy a lőfegyverek minden azonosító adatát 20 évig elektronikus adatbázisban rögzítsék. A tagállamok számára a belső jogrendbe való átültetés határideje 2010. július 28., az elektronikus adatbázisok létrehozásának határideje 2014. december 31.

NAGY-BRITANNIÁBAN
a világ legszigorúbb fegyvertartási törvénye van érvényben azóta, hogy csaknem másfél évtizede a zavart elméjű Thomas Hamilton besétált a dél-skóciai Dunblane kisváros elemi iskolájába, és szabályosan tartott, nagy tűzerejű kézifegyvereivel 15 kisgyermeket és egy tanárt agyonlőtt.
Néhány évvel a példátlan vérfürdő után - amelynek túlélői között volt többek között Andy Murray, a britek jelenlegi első számú teniszcsillaga - olyan jogszabályokat fogadott el a brit parlament, amelyek gyakorlatilag semmilyen jogcímen nem teszik lehetővé brit magánszemélynek kézi tűzfegyver birtoklását; még a vadászfegyvereket sem lehet otthon tárolni, csak a vadásztársaságok páncélrekeszeiben.
Máig megválaszolatlan kérdés azonban, hogy Hamilton miképp tarthatott magánál teljesen törvényesen, szabályos engedélyekkel egész arzenált nagy tűzerejű pisztolyokból, amikor bomlott elmeállapotáról már a tömeggyilkosság előtt is tudott a rendőrség.
A brit törvények a betörők elleni fegyveres védekezést sem tűrik el, bár e szigor enyhítésére egyre szélesebb körű társadalmi mozgalom bontakozik ki. Az önvédelmi jog szélesítését követelő mozgalmak nemzeti jelképe Tony Martin norfolki farmer, aki 1999-ben két betörő közül egyet agyonlőtt, a másikat egész életére megnyomorította. A halálos áldozat 16 éves volt. Martint gyilkosság címén életfogytig tartó börtönre ítélték, de fellebbezés nyomán, három év után elengedték.

NÉMETORSZÁGBAN
tovább akarják szigorítani a fegyvertartás engedélyezését, noha a 2002. áprilisi erfurti iskolai vérfürdő után Európában az egyik legszigorúbb törvényt vezették be. Ennek keretében a fegyvertartási engedély korhatárát a legtöbb fegyverfajta esetében az addigi 18-ról 21 évre emelték. A 25 év alatti, fegyvertartási engedélyért folyamodóknak tüzetes orvosi-pszichológiai vizsgálaton kell átesniük. Megszigorították az egyéb fegyverek, köztük a különböző kések birtoklását is. A vadászok esetében a korhatárt 16 évről 18-ra emelték fel.
Az országban több mint 10 millió lőfegyver van hivatalos engedéllyel magánkézben, szakértők szerint további mintegy 20 millió pedig illegálisan. A magánkézben lévő fegyverek magas száma mellett a másik problémát a lövészegyletek jelentik. Ezek tagjainak száma megközelíti a kétmilliót, s közülük csaknem 300 ezer olyan kiskorú, aki külön engedéllyel lehet tag. A 2009. március 11-i, winnendeni merénylet elkövetője, Tim Kretschmer is így lett tag apja egyletében, ahol rendszeres lőgyakorlatokat végzett. Akárcsak az a 19 éves Robert Steinha:user, aki a 2002-es erfurti ámokfutást követte el.
A fegyvertartási törvények további szigorításáról konkrét határozat egyelőre nem született. A nagy mennyiségű illegális fegyver beszolgáltatására több javaslat merült fel, s vitázik a parlament a fegyvertartás körülményeinek ellenőrzéséről. Angela Merkel kancellár felvetette az engedéllyel fegyvert tartók gyakoribb otthoni ellenőrzésének szükségességét. A javaslatok között szerepel, hogy magánszemélyek egyáltalán ne rendelkezhessenek nagy kaliberű fegyverekkel.

AUSZTRIA mintegy 8,3 millió lakosa közül mintegy 160 ezer embernek van fegyvertartási és 84 ezernek fegyverviselési engedélye. A fegyvertartási engedély birtokosai csak a lakásukban vagy üzlethelyiségükben tarthatnak lőfegyvert és éles töltényeket önvédelmi célból, azokat egymástól elkülönítve. Aki fegyverviselési engedély birtokába jutni, annak indoklással ellátott kérelmet kell benyújtania, és át kell esnie egy pszichológiai megfelelési vizsgán. Megfelelő indok lehet például, ha az igénylő trafikos vagy taxisofőr. A teszt komolyságát csökkenti azonban, hogy korlátlan alkalommal megismételhető, illetve a kérdések és a helyes válaszok gyűjteménye a szaküzletekben megvásárolható.
Ausztriában az év elején rövid időre az érdeklődés középpontjába került a fegyvertartás kérdése, miután egy bécsi trafikos - engedéllyel tartott fegyverével - lelőtte az őt kifosztani szándékozó rablót. Az eset ráirányította a figyelmet arra, hogy a romló közbiztonság miatt az országos folyamattal ellentétben Bécsben jelentősen nőtt a fegyvert vásárló magánszemélyek száma. Tavaly az előző évinél 41 százalékkal több (648 darab) fegyvertartási és 17 százalékkal több (352 darab) fegyverviselési engedélyt váltottak ki a fővárosban. Országos átlagban az utóbbi tíz évben folyamatosan csökkent az engedélyek száma.

FRANCIAORSZÁGBAN a fegyvertartási szabályok szigorítását tervezi a kormány. A belügyminisztérium tavaly ősszel megbízott egy különbizottságot a javaslat előkészítésével, amely ellen a vadászok, a sportlövők és a fegyvergyűjtők január óta az interneten terjesztett petícióban tiltakoznak. A fegyvertartásról 1939-ben elfogadott, majd 1995-ben és 1998-ban módosított viszonylag szigorú törvény ellenére elsősorban a vadászok nagy száma miatt Finnország után Franciaországban rendelkezik a legtöbb magánszemély fegyverrel.
Engedélyhez kötött úgynevezett háborús és önvédelmi fegyvereket - amelyek kizárólag páncélszekrényben tárolhatók - csak olyan 21 éven felüli személyek birtokolhatnak, akik tagjai a Francia Lövész Szövetségnek, és alkalmasságukat rendszeresen ellenőrzik. Szakértői becslések szerint a megközelítőleg 150 ezer engedéllyel rendelkező sportlövő 7-800 ezer fegyvert tart magánál otthon, és az 1,4 millió vadász mindegyike is legalább 4-5 fegyvert birtokol.
Mivel a "múzeumi példányokkal" szabadon lehet kereskedni, a belügyminisztérium adatbázisában hivatalosan nyilvántartott 3 millió lőfegyveren kívül 10 és 20 millió közé tehető a magánszemélyek által birtokolt fegyverek száma. A fegyvervásárlások száma azonban az utóbbi években némileg csökkent (évente 80 ezer fegyvert adnak el Franciaországban). A fegyver okozta évi mintegy kétezer haláleset legnagyobb részének oka évtizedek óta öngyilkosság, 1-2 százalékban baleset és 5 százalékban erőszak.

HOLLANDIÁBAN törvény szabályozza a fegyver- és lőszertartást. A fegyvertartásra vonatkozó holland törvény első változatát a XIX. század legvégén alkották. A legutolsó módosítással az Európai Unió 2007-es irányelvéhez igazították a jogszabályt.
Hivatalos becslések szerint a holland lakosságnak kevesebb mint három százaléka rendelkezik lőfegyverrel. Ez az európai uniós országok közül az egyik legalacsonyabb arány. Legálisan csak a kapcsolódó sportot űzők, illetve vadászengedéllyel rendelkezők tarthatnak lőfegyvert, ők is csak a sportágukban indokolt fajtát. A fegyveres testületek tagjaira külön szabályok vonatkoznak. Az illegális tartást szigorúan büntetik: egy revolver törvénytelen birtoklása például 4 év börtönnel vagy 45 ezer euró büntetéssel sújtható, árusításáért pedig nyolc év börtön is kiróható.

BELGIUMBAN 2006 júniusa óta az átlagpolgárnak gyakorlatilag szinte lehetetlen fegyvertartási engedélyhez jutnia az illetékes tartományi hatóságtól, még a vadászoknak sem könnyű. A törvényi szigorítást egy antwerpeni gyilkos utcai lövöldözés nyomán szavazta meg a parlament. Azóta a rendőrök sem vihetik haza szolgálati fegyverüket, hanem munkahelyükön, zárt és őrzött fegyverraktárban kell azt tárolni.

SZLOVÁKIÁBAN mérsékelten szigorították a fegyvervásárlási és fegyvertartási szabályokat az utóbbi években. A törvény pontosan előírja, ki és milyen célokra vásárolhat fegyvert és lőszert, s hogyan kell azt otthon tárolni. Alapvető feltétel, hogy a fegyvert és a lőszert külön-külön kell eltenni. Nagyobb mennyiség esetén előírás a megfelelő páncélszekrény.
A fegyver és a lőszer megvásárlásához, majd tartásához rendőrségi engedély kell. Fegyvert önvédelmi, vagyonvédelmi, munkavégzési, vadászati, sport vagy gyűjtési célokra lehet tartani. Sportcélokra 15 éves kortól, vadászati célokra 16 éves kortól, míg a többi esetben 21 év a fegyvertartási korhatár.
A fegyvertartási engedély kiadása előtt az illetőnek orvosi vizsgálaton, pszichológiai teszteken kell átesnie, s bizottság előtti vizsgán kell bizonyítania, hogy biztonságosan kezelni tudja fegyverét. Követelmény a büntetlen előélet is.
A törvény pontosan szabályozza a fegyverek szállítását is országon belül, illetve külföldre.

CSEHORSZÁGBAN a fegyvertartási engedély szigorú feltételekhez és 21 éves korhoz van kötve. Fiatalabb korban csak vadászati, illetve sportolási célból kaphat valaki fegyvertartási engedélyt. Alapvető feltételek az illető büntetlensége, megbízhatósága, egészségügyi alkalmassága és szakértelme, hogy biztonságosan tudja kezelni a fegyvert. A pszichológia tesztek nem kötelezőek, ezekről az orvos saját meggyőződése szerint dönthet az orvosi vizsgálatkor.
Néhány bűncselekmény kapcsán - amikor fegyvertartási engedéllyel rendelkezők követtek el gyilkosságokat - felmerült, hogy kötelezővé kellene tenni a pszichológiai teszteket, illetve meg kellene szigorítani a fegyvertartás feltételeit. A viták eredményeképpen az általános szigorítást elvetették, a többségi vélemény szerint a mai fegyvertartási szabályozás megfelelő.

ROMÁNIÁBAN pár éve szigorították a fegyvertartási szabályokat. A kormány 2008-ban fogadta el azt a rendeletet, amely a nem halálos lőfegyverek (gumitöltényes pisztolyok, légpuskák) birtoklását is engedélyhez kötötte.
Egy magánszemély csak egy ilyen fegyvert tarthat magánál, amennyiben betöltötte a 18. életévét, büntetlen előéletű, vagy nem emeltek vádat ellene olyan bűncselekmény elkövetése miatt, amely több mint 2 év börtönbüntetéssel sújtható, és egészségügyi-pszichológiai szempontból is alkalmas. A nem halálos lőfegyverek törvénytelen tartását 3 hónaptól egy évig terjedő börtönbüntetéssel sújtják, a törvénytelen használat esetében pedig 6 hónaptól 3 évig terjedő szabadságvesztést róhatnak ki.
Általában a lőfegyverek tartására vonatkozó román törvény több általános követelményt is megfogalmaz. Így az engedélyt kérvényező csak nagykorú lehet, aki dokumentáltan bizonyítani tudja, hogy szüksége van fegyverre, és részt vett fegyverhasználati kiképzésben. Nem jogosultak fegyvertartásra azok, akiket egy évnél hosszabb időre börtönbüntetésre ítéltek jogerős bírósági ítélettel, vagy olyan bűncselekmény elkövetésével gyanúsították meg, amelyért egy évnél hosszabb szabadságvesztéssel sújthatók.

AZ EGYESÜLT ÁLLAMOK legfelsőbb bírósága az alkotmány nevezetes, vitatott második kiegészítésében szereplő fegyvertartási jog kapcsán 2008-ban történelmi állásfoglalást hozott: kimondta az állampolgárok fegyverbirtoklási jogát önvédelem és vadászat céljából.
A fegyverbirtoklás alkotmányos joga azonban nem korlátlan. Szövetségi szinten tiltják például a bűnözők és értelmi fogyatékosok ilyen jogát, korlátozzák a fegyverviselést az iskolákban és kormányzati épületekben. A szövetségi államokban különböző korlátozó rendelkezések vannak érvényben a fegyvertartásról és -használatról.
A befolyásos fegyverlobbi erejét mutatja, hogy a demokrata párti Barack Obama elnök kormánya sem képes szigorítani a fegyvertartási jogon, sőt, Obama hivatalba lépése óta ellenkező irányú lépés történt: idén február óta, miután eltörölték az ez irányú tilalmat, már a nemzeti parkokban is engedélyezett a fegyverviselés.

OROSZORSZÁGBAN - pénzért könnyen szerezhető - orvosi igazolás alapján, a rendőrség által kiadott engedéllyel lehet fegyvert vásárolni, s a megvett fegyvert két héten belül regisztráltatni kell a rendőrségen. Az ólomlövedékes fegyverek tartásához vizsgát is kell tenni, és ezekkel próbalövéseket is végeznek a későbbi azonosíthatósághoz.
Hivatalos adatok szerint több mint ötmillió fegyver van magánkézben, de ezek között sok a gázpisztoly és a gumilövedékes fegyver. Dmitrij Medvegyev elnök a minap javasolta, hogy a gumilövedékes fegyverek tartását is kössék vizsgához, és azokat is tegyék azonosíthatóvá, mert az utóbbi időben több embert öltek meg ilyennel.
A számtalan vadászati és fegyverboltban hatalmas a kínálat, és becslések szerint az illegálisan tartott fegyverek száma sokszorosan meghaladja a regisztráltak számát. Bűnügyekben legálisan tartott fegyverek csak elvétve fordulnak elő.
Emellett hatalmas a szolgálati fegyverek száma: a számtalan fegyveres testület mellett például az őrző-védő cégek dolgozói is fegyverrel járnak - még élelmiszerboltban is látható néha géppisztoly -, és mostanában szándékoznak felfegyverezni a Szövetségi Migrációs Szolgálat embereit.

UKRAJNÁBAN nem törvény, hanem parlamenti rendelet szabályozza a lőfegyverek beszerzését és tartását, ezért elég egyszerű a gumilövedékes pisztolyokhoz való jutás. Az ukrán törvényhozás előtt viszont évek óta ott hever két fegyvertörvény-tervezet is.
A jelenlegi szabályozás alapján az állampolgároknak joguk van tűzfegyverek vásárlására és tartására. A járási rendőrkapitányságok adják ki a sima csövű vadászfegyverek és gázpisztolyok, míg a megyei kapitányságok a vontcsövű, gumilövedékes revolverek beszerzésére vonatkozó engedélyeket a megfelelő orvosi igazolást felmutató, 18 évesnél idősebb kérelmezőknek.
A belügyminiszter tavaly javasolta, hogy - a gazdasági válság következtében megnőtt bűnözés miatt - liberalizálják teljesen a gumilövedékes fegyverek eladását a lakosságnak, de ilyen jogszabály eddig nem született. Az országban jelenleg 900 ezer embernek van vadászfegyvere, és a hatóságok évente mintegy 50 ezer engedélyt adnak ki gumilövedékes pisztolyok vásárlására.

Forrás: Vajdaság Ma