apróvad vadászatonAz év végéhez közeledve a Szatmár.ro csapatának néhány tagja szükségét érezte annak, hogy az év folyamán felgyülemlett munkahelyi fáradalmaktól egy nem mindennapi sport-, és kikapcsolódási lehetőség által szabaduljon meg.
A Beta Security és a Hunter Vadászbolt tulajdonosának köszönhetően valamint a nagykárolyi vadászegyesület (AVPS Carei) jóvoltából egy élményekben gazdag-, kalandokkal teli vadászaton vehettünk részt a tasnádcsányi erdő- és mező övezetben.

Tény az, hogy a vadászat kevésbé mediatizált sportág, valamilyen okból kifolyólag méltatlanul háttérbe szorítják, elhanyagolják, illetve kevés szó esik róla. Pedig a vadászat jogszerű tevékenység, a jogszabályokban engedélyezett eszközökkel illetve engedélyezett módon-, hivatásos vadász(ok) által történő tevékenység. Mióta világ a világ, az ember mindig vadászott és vadászni is fog, a vadászat az emberiséggel egyidős tevékenység, ősi hagyományokkal rendelkező, meghatározott etikai normákat előíró sport, melynek célja illetve módszerei az idők folyamán sokat változtak. A vadászat lehet szakma, passzió és sportág is egyben.

Az általános tapasztalatok azt bizonyítják, hogy a vadászatot illetően az emberek többségének tájékozottsága meglehetősen felszínesnek bizonyul, a vélemények pedig mindig is megoszlottak. A közfelfogással és a hiedelemmel ellentétben valójában semmi köze az agresszióhoz és a kegyetlenkedéshez. A vadászat elsősorban azért született, hogy az embert (a tápláléklánc csúcsát) az életben maradásához szükséges húsféleségekkel ellása. Az évszázadok során azonban meghaladta ezt a szerepkört és a hobbi illetve a sport világába emelkedett. Mindezt szerkesztőségünk tagjai saját bőrükön is megtapasztalhatták.

Míg vasárnap reggel sokan békésen szunyókáltak, a Bradului út 32. szám alatt található Hunter vadászbolttól egy hét fős csapat indult útnak, majd Nagykárolyban Năstăsescu Viorel-, a helyi vadászegyesület elnöke is csatlakozott hozzánk. A vadászathoz szükséges kötelező formanyomtatvány kitöltését követően utunk a tasnádcsányi erdő- és mező övezethez vezetettet tovább. Az időjárási körülmények és a mezei terepen való gyaloglás megkívánta, hogy öltözékünk és lábbelink kényelmes, meleg és strapabíró legyen. Időközben beigazolódott, hogy a vadászathoz - többek között a nagy távolság megtételéhez és a szükséges területek feltérképezéséhez - elengedhetetlen a terepjáró. Már a megérkezésünket követő néhány percben egy kisebb őzcsapat tűnt fel a távolban. Mivel vadászengedélyünk kizárólag fácánra és nyúlra volt, a későbbiek során fel-feltűnő őzeket mindössze a távolból figyelhettük.

Kutya nélkül nem vadász a vadász

Dolly - a rövidszőrű magyar vizsla - játszi könnyedséggel szimatolta ki a nyulakat és fácánokat, ezzel segítvén a vadászok munkáját. Mozdulatlanná dermedve jelezte hol lapul a fácán és a nyúl, megkereste-, majd gazdájához vitte a lelőtt vadat. A végeredmény: öt fácán és négy elejtett nyúl. A friss levegő, a vadászathoz ideális idő elfeledtette velünk a városi pörgést és azt, hogy a befagyott szántáson meglehetősen nehézkesen tudtunk gyalogolni. A vadászok páratlan humorérzéke, a sztorizgatások megerősítették bennünk azt a tényt, hogy egyáltalán nem a gyilkolás élvezetéről van szó. A vadászat során szigorú szabályokhoz kell alkalmazkodni. A törvényes vadászat nem minősül bűntettnek vagy gyilkolásnak, sokkal inkább arra szolgál, hogy fenntartsuk az egyensúlyt a húsevő és a növényevő állatok között. Amint azt a nagykárolyi vadászegyesület vezetőjétől megtudtuk, a vadállomány folyamatos ellenőrzés alatt áll, ami a vadászható állatok számára is vonatkozik.

Tapasztalataink alapján nyugodt szívvel állíthatjuk, hogy a társaságunkban lévő vadászokat jobban érdekli maga a vadászat technikájának elsajátítása, a természetközeliség, a mozgás, a friss levegő és a kikapcsolódás, mint az elejtett vadak száma. Számtalan írott és íratlan szabály létezik, melyet a vadászat alkalmával illik és be is kell tartani. Kizárólag külön erre a célra kijelölt területen hajtható végre, ami a hatóság ellenőrzése alatt áll. A törvénytelen vadászatot (orvvadászatot) Romániában is szigorúan büntetik. Szatmár megyében egy nagyobb megyei vadásztársaság működik, de emellett több kisebb magántársaság is be van jegyezve, illetve egy olyan magántársaság is létezik, amely saját területtel rendelkezik. A vadállomány Szatmár megyei felmérését egy 30 fős szakértői csoport végzi.

Az előző időszak esőzései-, és a havazás miatt a szántáson való közlekedés az évnek ebben az időszakában cseppet sem akadálymentes. Ez leginkább akkor tudatosult bennünk, amikor terepjárónkkal egy sár- és víztengerbe ragadtunk. Némi segítséggel azonban gyorsan kikászálódunk a slamasztikából. Az idő múlását mindössze korgó gyomrunk jelezte, így kísérőinknek köszönhetően „vadásztűznél" ínyenc falatokat is megkóstolhattunk, vaddisznósonkát sütöttünk, vaddisznóhúsból készült kolbászt ízleltünk. Utunk az erdei etetőkhöz és vaddisznólesekhez vezetett tovább, miközben az erdő fáji között szalonozva az volt az érzésünk, hogy egy terepraliversenyen veszünk részt. A hazavezető úton aztán már mindannyiunkon látható volt a kellemes fáradság érzése, amit elfeledtetett velünk az egész napi mozgás, kaland és jó hangulat, amiben a Beta Security és a Hunter Vadászbolt tulajdonosának jóvoltából részünk volt.

vadászat, terepjáró, sár

A vadászatot valójában egy férfias sportágnak illetve hobbinak tartják. Tapasztalataim alapján úgy gondlom jó lenne, ha több nő venné a bátorságot és kipróbálná ezt a fegyelmet, összpontosítást igénylő és kitartásra tanító sportágat. Többek között azért is megéri vadásztagnak lennie, mivel a vadászok hihetetlenül sok szertartással és szokással ünneplik a természet adta zsákmány elejtését illetve az új tagok vadásszá avatását. Ezek a szokások többnyire térségről térségre változnak.

Amennyiben úgy érzed, hogy számodra ez a nem hétköznapi sportág lenne a leginkább megfelelő, keresd fel a Hunter Vadászboltot, ahol a kezdő és profi vadászokat egyaránt minőségi felszerelések széles választékával várják. A Hunter Vadászbolt minden vadászt, illetve őrző-védő céget kimagasló szakértelemmel vár Szatmárnémetiben, a Bradului út 32 szám alatt. Bővebb információkért tárcsázhatod a 0261/877-170-es telefonszámot, vagy írhatsz a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címre.Többek között felvilágosítást kaphatsz arról is, hogy az engedély megszerzéséhez elsősorban jó egészségi állapotnak kell örvendened és büntetlen előéletűnek kell lenned. Az engedély megszerzéséig jó néhány lőtéri gyakorlaton is részt kell venned. A tanulási időszak egy többnyire a vadászat technikai részére vonatkozó vizsgasorral zárul: fegyverhasználat, nyomkeresés, a vadászat tilalmi időszakára vonatkozó ismeretek megszerzése stb. Csak a szükséges elméleti és gyakorlati ismeretek megszerzése után vehetsz egy a rendőrség által is engedélyezett fegyvert a kezedbe. A legfontosabb ebben az esetben is az alapos felkészülés és a gyakorlat.

apróvad vadászat teríték

A nap végére aztán leszűrtük a következtetést: a vadászat egyfajta ünnep, sajátásgos magatartásforma, világnézet, ami speciális öltözetet és viselkedést is megkíván. Egy életérzés, mely természet közeliséget, ésszerűséget, hitet, tehetséget, sok gyakorlatot és önuralmat igényel.

Forrás: Szatmar.ro