Nyomtatás
Találatok: 1830
magán vadászegyesület alakultA nántûi, 48-as számú megyebeli vadászterület földtulajdonosai átadták területeiket annak a magánegyesületnek, amelynek bejegyeztetésére rábólintott az illetékes minisztérium.
Az egyelõre önálló névvel még nem rendelkezõ egyesület ötlete Nagy Sándortól, a Nagykárolyi Református Egyházmegye esperesétõl származik, aki 1996-ban váltotta ki a vadászengedélyt.
— Gyerekkoromban nagy lelkesedéssel vettem részt hajtásokban, és a rendszerváltás után gondoltam, szerencsét próbálok, kiadják-e református lelkész létemre az engedélyt, azelõtt ugyanis magyar lelkipásztor nem juthatott fegyverhez. Körülbelül egy év múlva érkezett meg az igenlõ válasz, azóta a nántûi csoporttal vadászom – mondta el kérdésünkre az esperes.
Nagy Sándor szerint a magán-vadászegyesület bejegyeztetése a földtulajdonosok, a vadászok, illetve a vadállomány számára is komoly elõnyökkel jár majd. A vadásztársasági elnök kifejtette: eddig nem végeztek ésszerû vadgazdálkodást ezen az állatállomány tekintetében igen értékes vidéken, ami miatt jelentõsen megcsappant a vadak száma.

— Terveink közé tartozik, hogy a hajtóvadászat helyett a lesbõl történõ szelekciós vadászatot részesítjük majd elõnyben, és védett területeket jelölünk ki, ahol tiltott lesz a vadászat – így ösztönözzük az állománynövekedést. Megfelelõ vadállomány birtokában aztán kialakítanánk a vadászati turizmust, külföldi vendégeket fogadnánk, vendégház létrehozását is tervezzük – folytatta a vadászni szeretõ esperes, elmondva azt is: 14 000 hektáros az egyesület felügyeletébe került vadászterület, és Dobrától Hadad határáig terjed.

Forrás: Szatmári Magyar Hírlap