Nyomtatás
Találatok: 1288
vadasparkHamarosan Felsőlajoson várja tátott szájjal a ropogós almát Buborék.
Oda költözik vele Teodóra és Szibír is, meg a többi egzotikus népség. Abonynak nem kellenek a vadaspark lakói.
Feladta a szomszédokkal és az önkormányzattal vívott harcot az abonyi vadaspark tulajdonosa. Tóth Tibor Felsőlajoson teremt új otthont állatainak az elkövetkező hónapokban. Költöznek vele a médiasztárok, többek közt a két csodaszép oroszlán, Mungo és Zinua, a szibériai tigrisek, vagyis Teodóra és Szibír és a szeretnivalóan bumfordi víziló, Buborék is. Vélhetően átpártol majd hozzájuk az az 50-60 ezer látogató is, akik évente megfordultak a dél-pest megyei település vadasparkjában. Ilyenformán azt mondhatjuk, Abony azt veszti el, amiről országosan híres lett.

Tóth Tibor 18 évvel ezelőtt látott hozzá megvalósítani dédelgetett álmát: létrehozta az ország első magánállatkertjét. Az egykori gazos,  gondozatlan 7 hektáros csalitosban csodát művelt. Ma már az ország egyik legnépszerűbb állatkertje az övé. Az utóbbi másfél évtizedben azonban mind komolyabb konfliktusai támadtak a vasdaspark közelségében lakókkal, akiket állítólag zavar az egyre népesebb vendégjárás.

Kezdetben azt hittem, hogy itt telik egész életem és gyermekeim gondozzák tovább vadaskertünket. Ám az elmúlt egy-másfél évtized jóformán kínlódással telt. Megromlott a viszonyunk a környékbeliekkel, nincs parkolónk, a vadasparkot hibáztatják az útborkolat romlásáért. Szörnyű a közbiztonság, rendszeresek a falopások, egyszer brutálisan megöltek egy zebrát.
Az önkormányzat nem mutat készséget a problémák megoldására az olyan ügyekben sem, ahol esetleg segíthetne. Fölösleges terhernek tekintenek bennüneket. Igaz, évek alatt megváltozott a vadaspark környezete, a 7 hektáros parkot kinőtte az állomány. Védett a terület, e miatt bővíteni, építkezni nem tudunk. Mennénk innen, de az elköltözés nem csak a mi elhatározásunkon múlik. Harminc évre szól az önkormányzattal között bérleti szerződésünk, s azzal együtt fennáll a kötelezettségünk az úgynevezett lakossági célú állatkerti szolgáltatásra. Felbontanánk a szerződést, de ettől elzárkózik az önkormányzat.

Nem érezzük magunkat biztonságban. Ez egy magán állatkert, nem kapunk állami támogatást, kizárólag a látogatók tartják fenn, tehát mindezekre tekintettel kell megnyugtaóan szervezni működését. Vásároltunk Felsőlajoson 19 hektár erdős területet, ott képzeljük el a jövőt. Úgy tervezzük, apródonként települünk át, Abonyban csak akkora állatállományt hagyunk, amivel még teljesíteni tudjuk a szerződés szerinti kötelező minimum szolgáltatást. A felsőlajosi helyhatóságnál jó a fogadtatásunk. Úgy számítjuk, 2013-ban megnyitjuk kapunkat az állatokért rajongó látogatók előtt – beszélt terveikről Tóth Tibor.

Felsőlajos várja az állatkertet
Juhász Gyulától, Felsőlajos polgármesterétől megtudtuk, gyorsan híre futott náluk az állatpark átköltözésének, a falubeliek várják a megnyitását. – Egyetlen feltételt szabtunk a vállalkozónak: lehetőleg ne sétálgassanak majd a faluban az oroszlánjai. Komolyra fordítva a szót, szívesen fogadjuk az állatkertet, önkormányzatunk minden hivatali segítséget megad a zökkenőmentes, gyors letelepedéséhez.

Forrás: Baon