Nyomtatás
Találatok: 1052
vadkárTöbb mint 15 ezer hektárnak nincs vadászati kezelője Szekszárd környékén a földtulajdonosok vitája miatt, a gazdálkodók jelentős vadkárra panaszkodnak a vadászati hatóságnál.
A Szekszárd, Decs és Őcsény térségében fekvő 15 600 hektáron három érdekcsoport nyújtott be kérelmet vadászterület létrehozására, több fellebbezés után a hatóság a terület egészét jelölte ki vadászterületnek - közölte Bognár Zoltán, az ügyben eljáró Baranya megyei vadászati felügyelőség osztályvezetője, aki szerint több egyeztetés is volt a három fél között, de már tíz hónapja nem sikerült összehívni a földtulajdonosi gyűlést, amelynek meg kellene egyeznie a vadászati jog hasznosításáról. Ennek hiányában ez év tavaszától vadgazdálkodást sem végez senki, a 15 600 hektár zárványterületnek számít.

Németh István, az őcsényi földtulajdonosok képviselője elmondta: a 2007-től tartó eljárásban vitatják, hogy a decsi vadásztársaság jogosan használta a nagy hányadban őcsényiek tulajdonában lévő, közel ötszáz hektáros, nagyvadban gazdag bograi területet. A jelenleg a Legfelsőbb Bíróságon folyó pertől azt várják, hogy szabályosnak ítéli az őcsényi földtulajdonosi közösség megalakítását, és ők dönthetnek a vadászati jogról.

Kosaras Zoltán, a Tolna Megyei Kormányhivatal vadászati felügyelőségének osztályvezetője arról számolt be, hogy Szekszárd környékén fokozatosan növekszik a vadkár, amit a gazdálkodóktól hetente érkező panaszlevelek sokasága is alátámaszt. Március óta nyugalom van, és a tavaszi törzsállományból még senki nem ejtett el idén vadat, ennek köszönhetően a környező vadászterületekről is átjárnak az állatok a háborítatlan részekre. Nem könnyű a vadállományt megbecsülni, de nagyjából százas nagyságrendben találhatók itt őzek és vaddisznók- tette hozzá.
A hatóság adatai szerint Tolna megye vadállománya - az elejtett nagyvad számának növekedése ellenére - évről évre nő. 2010-ben 2700 gímszarvas, 3187 őz és 5619 vaddisznó szerepelt a kilövési tervekben, 2011-ben közel 6100 gímszarvasból több mint 3500, a 17,5 ezres őzállományból 3600 példány elejtését tervezik, míg a vaddisznóállományból 8800 állatot ejtenek el.

Forrás: MTI