vadászTöbb száz, amúgy kilövésre ítélt állat köszönheti az életét annak, hogy erdejük birtokosai hosszas jogi csatározásoktól várják tulajdonjogi vitáik rendezését.

Veszekedő erdőtulajdonosoknak köszönheti az életét több száz vad Tolnában. Senki sem lőhet állatokra ugyanis a megye egyik szarvasokban, őzekben, vaddisznókban különösen gazdag vadászterületén a terület a tulajdonosainak vitája miatt. A vadászok azért szorultak ki az értékes területről, mivel a helyi érintettek nem tudnak megegyezni a több ezer hektár felosztásáról. A megállapodás akadálya, hogy a felek mindegyike magának akarja a vitatott vadászterület egyik szeletét, az úgynevezett bograi részt, amelyen különösen sok nagyvadat lehet elejteni. Rossz nyelvek szerint éppen emiatt nem tud dűlőre jutni az őcsényi tulajdonosi közösség és a szomszédos községben működő decsi vadásztársaság.

Bognár Zoltán, az ügyben eljáró Baranya megyei vadászati felügyelőség osztályvezetője még október közepén közölte: a Szekszárd, Decs és Őcsény térségében fekvő 15 600 hektáron több érdekcsoport nyújtott be kérelmet vadászterület létrehozására, majd számos fellebbezés után a hatóság a terület egészét jelölte ki vadászterületnek. Hozzátette: több egyeztetés is volt a felek között, de már tíz hónapja nem sikerült összehívni a földtulajdonosi gyűlést, amelynek meg kellene egyeznie a vadászati jog hasznosításáról. Ennek hiányában ez év tavaszától vadgazdálkodást sem végez senki, a 15 600 hektár zárványterületnek számít. A őcsényi földtulajdonosok mint arról korábban beszámoltak, egy 2007-től tartó eljárásban vitatják, hogy a decsi vadásztársaság jogosan használta a nagy hányadban őcsényiek tulajdonában lévő, közel pár száz hektáros, nagyvadban gazdag bograi területet. A Legfelsőbb Bíróságig jutott pertől azt várják, hogy szabályosnak ítéli az őcsényi földtulajdonosi közösség megalakítását, és ők dönthetnek a vadászati jogról.

Ezekben a hetekben vaddisznóhajtás helyszíne lehetne a két sárközi falu közelében elterülő szép vadászterület amelyről a túlszaporodó állatok lassan kimerészkednek, és jelentős károkat okoznak a szomszédos mezőgazdasági területeken. Palásti Barbara, a Tolna Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságának vezetője szerint is egyre szaporodnak a vadak az Őcsény környéki, bizonytalan státuszú vadászterületen. A kormányhivatal számításai szerint a vadászok vitájával párhuzamosan a 33 gím-, 3 dámszarvas, 145 őz és 250 vaddisznó valamint körülbelül 160 kártékony vad kilövése hiúsult meg. „Ennek a kártétele jelentkezik most a gazdálkodóknál.”

A földtulajdonosok nem szívesen beszélnek a vitáról, egyikük azt mondta, ő ha tehetné, kimaradna az egészből, hiszen csak nemrég keveredett bele a konfliktusba. Németh Sándor, az őcsényi tulajdonosok képviselője szerint a bürokrácia útvesztőjébe kerültek, amikor az illetékesek nem ismerték el a földdel kapcsolatos dokumentumaikat. A gazda elmondása szerint a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) azt kifogásolta, hogy a jegyző aláírása nem volt rajta a földtulajdonosi gyűlés jegyzőkönyvén. A nyilatkozó azt állítja, az eredeti példányon ott volt a szignó, de a fénymásolt változatról valahogy lekerült.

Németh Sándor szerint a decsiek arra alapozzák igényeiket, hogy a bograi terület Őcsény közigazgatási határán kívül van. „A decsiek azon lovagolnak, hogy a Legfelsőbb Bíróság a fölülvizsgálati kérelemben helyben hagyja nekik az eredeti állapotot” – a földtulajdonos szerint ennek lényege, hogy a decsiek szeretnék, ha visszakapnák korábban hosszú időn át fennállt vadásztati lehetőségüket. Az őcsényiek pedig abban bíznak, hogy a törvényi előírásoknak megfelelően a földtulajdonosi akarat és nem a közigazgatási határ – mondta Németh Sándor. Palásti Barbara a vita kapcsán „széttárja a kezét”, a Tolna megyei kormányhivatal ebben a helyzetben tehetetlen. Amíg ilyen szakaszban van az ügy, és nincsen vadászatra jogosult a területen, a hivatal sajnos nem tud lépni – mondta a földművelésügyi igazgató. Bognár Zoltán, az ügyben eljáró Baranya megyei vadászati felügyelőség osztályvezetője állítja, addig nem rendeződik a dolog, míg a tulajdonosok nem ülnek le megegyezni. „A földtulajdonosoknak egymással egyezséget kötve, össze kellene hívni egy földtulajdonosi gyűlést, és a rákövetkező jogi procedurát is beleszámolva, körülbelül másfél-két hónap múlva már vadászhatnának a területen – nyilatkozta Bognár Zoltán.

A különleges sorsú, hatalmas kiterjedésű területen – a folyamatos fellebbezések miatt – szünetelő vadgazdálkodás helyreállítására a hivatal a bírósági szakasz lezárásáig még kényszerkezelést sem rendelhet el. A bírósági ügyek azonban évekig is elhúzódhatnak, így azzal kapcsolatban, hogy addig mi lesz a vadban gazdag résszel, Bognár Zoltán csak önmagát tudta ismételni: szerinte a földtulajdonosokon múlik a terület sorsa.

Forrás: Hiradó