téli vadetetésEmberi segítség nélkül a vad nem vészelné át az ínséges időket. A SEFAG Zrt. az ország legnagyobb vadgazdálkodójaként nyolc vadászterületen, mintegy 103 ezer hektáron végez vadgazdálkodási és vadászati tevékenységet.
A kezelt vadállomány minősége és nem utolsó sorban mennyisége miatt az etetés, kiegészítő takarmányozás szakmai és anyagi szempontból is komoly vadvédelmi feladat. A természetes táplálékban szegényes téli, kora tavaszi hónapok jelentik a legkritikusabb időszakot A hideggel, hóval, jéggel küzdő állomány takarmánnyal való rendszeres, programszerű támogatása és a területen való tartása elsődleges feladat. Az egész év folyamán felhasznált táplálék több mint 2/3-a ebben az időszakban kerül ki az etetőkbe.
Az ezen hónapokban szemes takarmányból a 2300 tonnányi mennyiség elsősorban szemes- és csöves kukoricából, kisebb arányban pedig tritikaléból és árpából tevődik össze. A lédús takarmányok étrendjavító hatása mellett egyéb fontos beltartalmi tulajdonságaik miatt kapnak kiemelt szerepet a téli időszakban. A szezonálisan rendelkezésre álló cukor- és konzervipari melléktermékek mellett túlnyomórészt a kukoricából, vagy cirokból előállított szilázs etetése a jellemző. A zimankós hónapokban kietetett lédús takarmányok mennyisége megközelíti a 2000 tonnát. A szálas takarmányok mennyisége is számottevő. A zömében réti szénát, lucernát, illetve a magasabb beltartalmi értékű gabonafajok szalmáját a kérődző nagyvadfajok kiegészítő etetésére használjuk fel. Ezek összes mennyisége megközelítőleg 130 tonna. A téli vehemépítés, illetve az őzbakok téli agancsfejlesztésének elősegítése céljából ezen időszakban kiemelt figyelmet igényel a területek nyalósóval történő folyamatos ellátása, illetve ezek pótlása.
Az etetők, etetőterek környéke nemcsak táplálékforrást biztosítanak, hanem nyugalmat is adnak a nagyvad számára, itt vadászati tevékenység nem folyik. Ez alól a nehezen szabályozható állománynagyságú vaddisznó vadászata képez kivételt, ami kizárólag az ilyen célból kialakított un. szórón, hintón engedélyezett.

Forrás: Somogyi Hírlap