vaddisznóHa van valami, ami a vadkárok miatt kiüresedett kassza feltöltését segítheti a vadásztársaságoknál, az a nagyvad terelő vadászata. A hajtásokra azért is szükség van, mert az elszaporodott vaddisznóállomány nagy károkat okoz a termőföldeken.

A vaddisznó elejtése téli hajtóvadászat során különösen kedvelt a puskás emberek körében. Ezt kihasználva az anyagi gondokkal küszködő társaságok novemberben, decemberben és januárban előszeretettel rendeznek fizetős terelő- és hajtóvadászatokat.

Ilyen alkalmakkor a vendégek vadásznak, a társaság tagjai pedig segítik őket. Hajtóként terelik a vadakat, vagy kísérőként, a vadászatot vezető utasítását betartva a kijelölt lőálláshoz szállítják saját autójukon a vendégvadászokat.

Ilyenkor a szervező vadásztársaság munkatársai általában nem is visznek puskát, a vadat elejteni a fizetős vendég privilégiuma. Aki fizet, az diktál, meghatározhatja a feltételeket, hány hajtó, hány vadászeb legyen a vadászaton, sőt azt is, hogy milyen terítéket, hány elejtett vadat szeretne. Ez utóbbi aztán vagy sikerül vagy nem.

A vadásztársaságok – Tolna megyében 64 vadászatra jogosult társaság van – maguk döntik el, hogy a szezonban mikor és hány hajtást rendeznek. Vadászati ütemtervet készítenek, amit elküldenek a vadászati hatóságnak, a rendőrségnek és a természetvédelmi hivatalnak a szezon kezdetén. Dr. Király István, a megyei vadászkamara titkára elmondta, azt, hogy évente mennyi vadat lehet kilőni, a vadászati hivatal határozza meg, az irányszámokat a társaságoknak be kell tartaniuk.

A téli nagyvad hajtásnak két fő formája van. A terelővadászat – ahol a vaddisznó mellett szarvas is lőhető – kizárólag kutya nélkül történhet. A vadászebek ez esetben azért tiltottak, mert gyors futásra késztetik a szarvast, így a vadásznak nincs módja kellőképpen szemrevételeznie, elbírálni, hogy lőhető-e a vad vagy sem. Ezzel szemben a vaddisznóhajtáson kutyák is vannak, felverik, kihajtják a sűrű bozótosból a disznókat.

A vaddisznóhajtás soha nem szűkölködik eseményekben. A hangulata bizakodó várakozással, élményszerű sikerek reményével telített, a menete gyakran csendes, de feszült szemlélődés és néha nagyon is mozgalmas történések keveréke. Disznóhajtásban valamiféle vadmozgást mindig lát vagy észlel a vadász.

Gyakran előfordul, hogy a vadak már a hajtás megkezdése előtt megindulnak, mivel az előkészületek – a terepjárók felvonulása, a hajtók felsorakoztatása, a puskások elhelyezkedése a lőállásokban, a hajtásban részt vevő ebek csaholása – zajjal járnak. A vaddisznók ösztöneiknél fogva megérzik, hogy valami történni fog. Az öregebb kanok már a hajtás megkezdése előtt igyekeznek elhagyni a nappali vackukat.

Szigorú szabályok, komoly felkészülés előzi meg a vaddisznóhajtást

A hajtóvadászatokra szigorú szabályok vonatkoznak. A vaddisznóhajtásra való felkészülés és annak lebonyolítása komoly szakmai feladatot jelent a vadászmester és a hivatásos vadászok számára. A hajtáson részt vevők száma maximum 25 lehet. Előzetesen tervet kell készíteni. Mindenekelőtt kijelölik a hajtásra kiszemelt területeket, attól függően, hogy melyek a vaddisznók jellemző nappali tartózkodási helyei. E helyeket a hajtás előtti hetekben már nem zaklatják, az egyéni vadászatokat is mellőzik. Kijelölik a lőállásokat, a tilos lőirányokat piros festékkel vagy szalaggal jelzik. A hajtások számának megfelelően térképvázlatokkal ábrázolják az érintett területeket, feltüntetik a hajtások irányát és a lőállások helyét. Megtervezik a területekre való kijutás lehetőségét, a gépjárművekre beosztják a vadászokat annak figyelembe vételével, hogy ki melyik lőállást kapta. Gondoskodnak kellő létszámú hajtóról, azok eligazításáról, szállításukról. A résztvevőkkel reggel a vadászmester ismerteti a terv részleteit. Bemutatja a felvezetőket, akik a fegyveres vadászokat az egyes hajtások megkezdése előtt a lőállásokba viszik, mutatják a hajtások várható irányát és a szabad lőirányokat. Miután mindez megtörtént, kezdődhet a vadászat.

A Csernyédi Vadászegylet – amelyhez 4800 hektár terület és 15 tag tartozik –, az idei szezonban tíz vaddisznóhajtást tervez. Dr. Birinyi Ferenc elnök elmondta, a tíz hajtásból hetet eladtak, az anyagi kényszer nagy úr, a szezonban nagyon nagy volt – több mint tíz millió forint – területükön a vadkár, a kiadásokat pótolni kell. Így a társaság tagjainak három vaddisznóhajtás maradt. Az elsőn, melyen külföldi vendégvadászok vettek részt, jó eredmények születtek.

– Gond nélkül értékesítjük a vaddisznóhajtásokat, évről évre visszatérő dán, finn, osztrák, német és magyar vendégeink vannak – mondta az elnök. Hozzátette, a vaddisznóállomány gyérítésével remélhetően csökken a vadkár a területükön.

Hajtóvadászaton legjobb a kistestű, fürge eb

Az eredményes disznóhajtás fontos feltétele, hogy legyenek a hajtókkal jól hasznosítható kutyák is, mert nélkülük eredménytelen lehet a hajtás, bármilyen szervezett is az. Az ebek szimata nélkülözhetetlen a sűrűben rejtőzködő vadak felkutatásában és a sebzettek keresésében. Különösen a kis testű, fürge ebek - foxterrierek, tacskók - váltak be erre a célra, mert a sűrűben ezek tudnak mozgékonyan védekezni a disznó dühödt támadásai ellen. A nagyobb testű kutyák igen gyakran a vaddisznók áldozataivá váltak.

Forrás: Teol