muflonAz őshonos fajok közül a vaddisznó a legelterjedtebb.
Heves megyében az Egererdő Zrt. teljes területének közel négyötödén folytat vadgazdálkodási tevékenységet, és ezen belül három vadaskertet is üzemeltet.
A Bükk és a Mátra vadföldekkel tarkított egybefüggő erdőtömbjei, valamint a Heves–Borsodi-dombvidék meredek oldalakkal szabdalt tája ideális élőhelyet nyújt a hazai nagyvadfajok számára. A területen élő őshonos nagyvadfajok közül legnagyobb számban a vaddisznó található meg, de kiemelkedő jelentőségűek a gímszarvas- és őzállományok is. A régi vadgazdálkodók és vadászok mindhárom tájegységre telepítettek be muflont, amiből a kosok minősége országos szinten is kiemelkedő.

Az erdei vadállománnyal való gazdálkodás hosszú távú terveket és azok magas szintű megvalósításáért felelős szakszemélyzetet igényel. Fontos a vadállomány élőhelyének folyamatos fejlesztése is, amely tájba illeszkedő vadföldek, itatók, etetők, dagonyák, sózók, magaslesek kialakításával és karbantartásával valósul meg. Stratégiai cél az erdő és a benne élő vadállomány közti megbomlott egyensúly helyreállítása, a patás nagyvadállomány létszámának az erdő megújulását nem veszélyeztető szintre történő beállításával. Az egyensúly helyreállításának legfőbb eszköze a tervszerű vadászat. Az erdészek és a vadászok már fél évszázada alapvető feladatuknak tartják az erdőgazdálkodással szoros kapcsolatban álló vadgazdálkodást.
Mivel a fakitermelés és a vadászat ideje döntően a téli időszakra esik, az erdőbe ilyenkor látogatóktól a balesetek elkerülése érdekében fokozott figyelmet és óvatosságot kérnek az erdészek és a vadászok. Ha a természetjárók a terepen találnak vadászatra, fakitermelésre figyelmeztető jelzéseket, turistaút-lezárásokat, azt minden esetben saját biztonságuk érdekében vegyék figyelembe!

Forrás: Heol