tóth á. dénes fővadászTóth Á. Dénes gyermekkorától rajongója a természetnek, az állatoknak. Mint mondja, minden lehetőséget kihasznált arra is, hogy közelébe kerüljön a vadászoknak, akár hajtóként, kísérőként.

Miután vadászvizsgát tett, először a Tokaj-hegyaljai Vadásztársaságnál helyezkedett el hivatásos vadászként, vadőrként, majd 2001 áprilisában vadászati főfelügyelő lett a megyei földművelésügyi hivatalban. 2005-ben sikerrel pályázta meg a vadászkamara helyi ügyvezető titkári posztját, a következő év májusától pedig a vadászszövetség megyei fővadászi tisztét is ellátja.

– Megyénkben 119 kijelölt vadászterület van és mintegy 3600 vadász. Ezek között egyaránt megtalálhatók hivatásos és sportvadászok is – beszél a számokról, majd az elvekről is. – Természetesen nem lövöldözhet bárki az erdőben, előzetesen komoly vadászati- és fegyvervizsgákat kell tenni, orvosi, pszichológiai vizsgálatokon átesni.

Komoly teendőik vannak a vadállomány ápolása, etetése, élőhelyük rendben tartása területén is. Különösen igaz ez a téli időszakban, amikor az állatok nehezebben találnak táplálékot.

– Mindenki tudja, aki igazából foglalkozik ezzel, hogy egy igazi vadász tevékenysége egyáltalán nem csak az állatok „leöléséről” szól, sokkal inkább a természet szeretetéről, ápolásáról, szabályozásáról – emelte ki.

Forrás: Minap