vadászpuska vadászboltA szaküzletek helyett inkább turkálókban, a katonai boltokban és a nagykereskedők kiárusításain vásárolnak az itthoni vadászok, az üzletek helyzetét a forintárfolyam és az áfaemelés is nehezíti.

A tavalyihoz képest is visszaesett a vadászboltok forgalma, a 2010-essel összehasonlítva pedig hatalmas a csökkenés, a legtöbb bolt napról napra él − mondta a Napi Gazdaságnak Kovácsics Péter, az Alaska Vadászbolt és Rendvédelmi Üzlet tulajdonosa. A vevők az alacsonyabb minőségű termékeket vásárolják, de abból is kisebb mennyiséget. A tehetősebb, minőséget kereső vásárlók inkább a szomszédos országokban szerzik be a vadászfelszerelést, mivel ott azonos áron nagyobb választékot találnak. Kovácsics szerint e nem árérzékeny kör 20 százaléka jár magyarországi vadászboltokba.

Ma Magyarországon mintegy 55-80 ezer főnek van vadászengedélye, 60 százalékuk azonban csak egy doboz lőszert használ el egy évben. A fennmaradó 40 százalék számít aktív vadásznak, ők tartanak el 80-150 vadászboltot az országban. Egy vadász korábban átlagosan évi 50-80 ezer forintot költött felszerelésekre, tavaly azonban már csak 15-20 ezer forintot szánt erre, a ruhákat pedig egyre többen szerzik be turkálókban vagy katonai boltokban.

A vadászboltok kizárólag európai, amerikai és kínai importtermékeket árulnak, ezért a legnagyobb veszteséget idén a forint-euró árfolyam ingadozása okozta, a kereskedők sokszor az eladási árnál is drágábban tudják beszerezni a termékeket, csökkenő forgalom mellett − tudtuk meg Horváth Pétertől, a Fővadászbolt tulajdonosától. Van olyan nagykereskedő, amelyik két hete folyamatosan emeli az árakat. Kovácsics szerint az árfolyamveszteség és az áfaemelés miatt idén körülbelül 20-22 százalékkal emelkedtek az árak. A legnagyobb árverseny Budapesten alakult ki, vidéken általában 40-50 kilométeres körzet jut egy üzletre, itt azonban a szállítás jelent pluszköltséget. A kiskereskedelemmel is foglalkozó nagykereskedők könnyebben kínálnak alacsonyabb árakat, például a Fegyver, Horgászat és Vadászat Nemzetközi Kiállításon (Fehova), ahol 10-20 százalékos árengedményt adnak termékeikre.

Horváth szerint az eladások zömét jelenleg az önvédelmi eszközök, gázpisztolyok, gázspray-k adják, jó időben pedig többen keresik a légfegyvereket. Kovácsics úgy látja, az 50-60 ezer forintos gázpisztolyoknál is mind többen keresik a használt termékeket, az 1-2 ezer forintos gázspray-k stabilan magas eladásai pedig nem jelentenek komoly tételt az árbevételben.

Egy középkategóriás vadászfelszerelés mintegy félmillió forintba kerül, vadászpuskát 250 ezer forinttól lehet vásárolni, egy doboz töltény ára pedig 300 és 2000 forint között alakul. A ruházati termékekért minimum 5 ezer forintot kell fizetni, a legjobb minőségű mellényekért pedig 50-200 ezret, távcsövek pedig 120-150 ezer forintért kaphatók.

Forrás: Napi Gazdaság