parókás őzbakSzombaton indult a karcagi Nagykun Vadásztársaságnál az őzbakvadásztatás. A következő hetekben száz őzbak kilövését tervezik.

Már az első nap tizenhárom őzbak, köztük egy különleges, ritka is terítékre került — tudtuk meg Szabó Pál fővadásztól.

— Tizenhét éve vagyok a társaságnál, ez a harmadik parókás őzbak a területünkön. A parókás őzbak különlegesség, nagyon ritka és ezáltal értékes. Persze legfőképp annak értékes, aki elejti — állítja a fővadász. A parókás bak, nem veti le minden évben a trófeáját, agancsát, hanem élete végéig folyamatosan növő parókája van a fején, ami ha a szemére nő, vakságot okoz. Ezt valamilyen betegség okozza, ennél az egyednél a heresorvadás miatt nem agancs, hanem paróka nőtt a fején.

A bakot tavaly ősz óta ismerik a vadászok a Berekfürdő alatti üllőlaposi területen nevelkedett. Egy középkorú, 4-5 éves őzbakról van szó, ha nem lenne parókája, akkor vadászatilag még kímélendő lenne. A paróka miatt azonban, hogy ne szenvedjen, azért lett kilőve.

Az elejtő német bérvadászt illeti a trófea, mivel azonban itt nem agancsról van szó, egy mellpreparátum lesz készíttetve belőle, úgy őrzi meg a különleges állatot a vadász.

Forrás: Szoljon