Nyomtatás
Találatok: 1714
orvvadászatAz új büntető törvénykönyv elfogadásával bűncselekménnyé vált az úgynevezett külső és belső orvvadászat, a vad tiltott eszközökkel történő elejtése, amely három évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető – közölte lapunkkal az igazságügyi tárca. A nemzetgazdasági miniszter rendelete eközben a vadászlőfegyverek vizsgáztatásának rendjén változtatott.

Az Országgyűlés elfogadta az új büntető törvénykönyvet (Btk.), amely az eddiginél sokkal hangsúlyosabban, határozottabban és pontosabban ad választ a természetet károsító bűncselekményekre, valamint az orvvadászatra és orvhalászatra. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium tájékoztatása szerint az új Btk. a hatályostól eltérően külön – az állatkínzásból kiemelt – tényállásokként értelmezi az orvvadászatot és orvhalászatot. Előbbinek már nemcsak a vad elejtése számít, hanem az is bűncselekmény, amikor a vad elejtése még nem történt meg, de a magatartás erre irányul. Büntethető lesz az úgynevezett külső orvvadászat (amikor az orvvadászatot nem vadász követi el) és a belső orvvadászat is, amikor a vadászok idegen vadászterületen végeznek vad elejtésére, elfogására irányuló tevékenységet anélkül, hogy bérvadászként, vendégvadászként erre engedélyük lenne.

Büntetendő az a magatartás is, amikor vadászati tilalmi idő hatálya alá eső vadfaj egyedét ejtik vagy fogják el. Orvvadászatnak minősül továbbá, ha valaki külön jogszabályban meghatározott tiltott vadászati eszközzel, tiltott vadászati módon vagy kíméleti területen zsákmányol vadat. Orvhalászat alatt ugyanakkor a jogosulatlan halfogásra irányuló tevékenységet érti a jogalkotó, de csak a halászhálóval vagy más halászati eszközzel folytatott orvhalászat számít bűncselekménynek, a horgászbotosra nem vonatkozik az új Btk. rendelkezése. Ugyancsak orvhalászatnak számít az, ha tiltott eszközzel, tiltott módon, valamint kíméleti területen próbál meg horgászni valaki. A törvénykönyv bünteti a természetkárosítás bűncselekményét is, amelynek tényállását két külön szakaszra tagolja. Az első az egyedvédelmi, a második a természeti értékek és területek védelmével kapcsolatos rendelkezéseket tartalmazza. Ezzel ez a szabályozás áttekinthetőbbé és így valamivel egyszerűbbé, könnyebben kezelhetővé is válik – közölte lapunkkal a tárca sajtóosztálya.

Forrás: MNO