Nyomtatás
Találatok: 1853
medvetámadásKedden két háromszéki lakos is kórházba került medvetámadás miatt.
Egy kézdiszentléleki 14 éves fiatalt kedden este nyolc órakor vittek kórházba, fél tízkor pedig egy 50 éves zágonbárkányi pásztor szorult orvosi ellátásra, akit mellkasán sebzett meg a medve.

Kedden két háromszéki lakos is kórházba került medvetámadás miatt. Pataki Annamária a sepsiszentgyörgyi sürgősségi kórház szóvivője arról tájékoztatta a maszol.ro-t, hogy július 3-án, kedden két személyt szállítottak be a vadállat okozta sérülések miatt.

Egy kézdiszentléleki 14 éves fiatalt este nyolc órakor vittek kórházba. A kiskorút a Fertőzőbetegségek Gyermekosztályára utalták be. A felsőtestét ért sérülések várhatóan tíznapos orvosi ellátásra szorulnak, a szükséges kezelések mellett veszettség ellen is beoltják.

A második eset ugyancsak kedden történt: este fél tízkor mentővel vittek kórházba egy 50 éves zágonbárkányi férfit, akit mellkasán sebzett meg a medve.

Mindkét személy túl van az életveszélyen.

Marin Gheorghe bárkányi polgármester szerint az elmúlt években nem volt példa rá, hogy emberéletet veszélyeztettek volna a medvék, bár a gazdaságokba eddig is rendszeresen betörtek. Tavaly hét háztartásban pusztítottak el háziállatokat.

Gheorghe Neagu, a Kovászna megyei Környezetvédelmi Igazgatóság szóvivője elmondta, arra gyanakszanak, hogy a medvék a kánikula miatt viselkednek szokatlanul és támadnak emberre.

A hatóság tanulmánya szerint Kovászna megye területén 600-700 barnamedve él, legtöbbjük Bükszád, Szent Anna-tó, Vargyas-szoros és Ojtoz környékén. Háromszéken májusban Martonoson jegyeztek még medvetámadást, amikor a bocsokat pásztorkutyák kergették meg, az anyaállat pedig az odasiető pásztortól akarta megvédeni kölykeit.

A Kovászna, Hargita és Vrancea megyei Környezetvédelmi Hivatalok egyébként idén elkészítették az ország egyetlen medvetérképét. A www.carnivoremari.ro internetes oldalon viszonylag sűrűn frissítik a medvékről szóló információkat.

Forrás: Újj Magyar Szó