Nyomtatás
Találatok: 1155
medve garázdálkodottMedve tartja rettegésben az udvarhelyszéki Abásfalva és a szomszédos Homoródkeményfalva lakóit.
Bár a vad tavaly óta rendszeresen bejár a falvakba, és megöli a háziállatokat, a hatóságok nem adnak engedélyt a kilövésére.

Csütörtökről péntekre virradó éjszaka az Abásfalva központi részén levő udvarba ment be a vad, ahol 11 bárányt ölt meg. Ugyanezen éjszaka egy másik gazdaságba is bement a medve, és megpróbált bejutni a pajtába. A gazdának csak nagy nehezen sikerült elijesztenie. Korábban július 17-én éjszaka az egyik homoródkeményfalvi gazdaságban is elpusztított három bárányt.

Márton Mózes, az Ivó-völgyi Közbirtokosság elnöke elmondta, Abásfalván és Homoródkeményfalván is félnek az emberek. Sokan a bárányokat azért tarják otthon, hogy az esztenáról ne vigye el a farkas, erre a medve öli meg azokat. Mihamarabb lépni kell az ügyben, ugyanis tarthatatlan a helyzet, véli Márton Mózes. Habár az abásfalviak már tavaly is kérték, nem kaptak engedélyt a hatóságoktól az állat kilövésére. Jakab Attila, a területet kezelő Nagyküküllő Vadász-Horgász Egyesület vadászati alelnöke közölte, társulatuk kérni fogja a medve eltávolítását.

Úgy vélte, több mint bizonyos, hogy ez befogással fog történni, kilövésre ugyanis nehezen adnak engedélyt az illetékesek. Jakab Attila felhívta a gazdák figyelmét, hogy a vadkárokat 24 órán belül jelenteni kell a polgármesteri hivatalban, a veszteséget a vadásztársulat felmérése után a környezetvédelmi minisztériumnak kell megtéríteni.

Forrás: Krónika.ro