Nyomtatás
Találatok: 2236
vaditatóA nagy szárazságban a vadak sem találtak elegendő ivóvizet.

Tavaly óta folynak a munkálatok a kishegyesi vadászotthonban, ezúttal azonban egy egészen más beruházásról beszélgettünk Kátai Sándorral, a Fácán Vadászegyesület elnökével.
– Egy hónappal ezelőtt volt talán, amikor az Agriromagna birtokról szóltak, hogy a bekerített itatójuknál egy őzsuta volt, de annyira elvesztette az eszét, s annyira kisebezte magát a drótnál, hogy kimúlt. Egy kicsit hittem is, meg nem is, de két-három nap múlva ismét szóltak, hogy megint bennrekedt egy suta. Élt még, amikor kiértem, de hiába volt nyitva az ajtó, sehogyan sem tudta megtalálni azt, s addig rohant le-fel a hőségben, hogy összeesett és kimúlt.

Mindkettő suta vemhes volt, valószínűleg ezért nem tudták átugorni a drótkerítést. Láttuk, hogy az ivóvizet illetően nagy a gond, ezért úgy határoztunk, hogy azonnal itatókat létesítünk a kritikus pontokon. Három több ezer literes itatót alakítottunk ki elsősorban az autóút felőli határrészen, hiszen a határ másik felén ott a Krivaja –mondja Kátai Sándor.

Egy hétezer literes és két ötezer literes itatót építettek ki, ez utóbbi kettő közül az egyiket Kátai Géza, a Kátai-tanya tulajdonosa szponzorálta.

– Darabonként húszezer dinárba kerültek, de a legnagyobb ennek a duplájába. Valójában hatalmas betonvályúkról van szó, amelyeknek a széleit úgy alakítottuk ki, hogy a vadak ki tudnak jönni belőle. Az egyesület természetesen csak az anyagot vette, a munkát a vadászok végezték, hiszen a szabályok értelmében kötelesek is évente háromszor nyolcórás önkéntes munkát végezni – mondja az elnök.

Mint mondja, kellene még egy itató az autóút közvetlen közelében is, és azt tervezik, hogy ezt, ha lehet, napenergiával működtetik majd. Mindez elsősorban az anyagiak kérdése. A beszélgetést követően megnéztük az itatókat, és azt tapasztaltuk, hogy a vad azonnal felfedezte, számos fácán- s fürjnyom, ezenkívül még őz-, nyúl- és rókanyom is volt látható az itató körül.

Forrás: Magyar Szó