Nyomtatás
Találatok: 1338
a vadak felfalták a kukoricát, vadkárLerágták a vadak a kukoricát, pedig a birtok be van kerítve, fordult a Zalai Hírlaphoz egy nagykutasi gazdálkodó, Balogh Sándor.
Kártérítést kér a vadásztársaságtól.  Balogh Sándor dróttal kerítette el a Nagykutas határában található, kukoricával, burgonyával és tökkel beültetett birtokát. Így próbál védekezni a vadak ellen, nem sok sikerrel.

– Van olyan hét, hogy háromszor is javítanom kell a drótot, mert tönkreteszik a vadak, nekimennek és kihúzzák. Teljesen lerágták a kukoricámat – mutatta a rokkantnyugdíjas férfi. – A vadásztársasághoz fordultam, de csak annyit mondtak, hogy húzzak kerítésdrótot körbe a területen, és ne ültessek tököt meg krumplit a mezőre. A vadak a kukoricatermés 80- 90 százalékát tönkretették, s már a tököt is megkezdték – panaszolta a férfi, aki állattartással is foglalkozik. A kukoricát a disznóknak és a tyúkoknak termeli.

Területe idén vált a vadak célpontjává, mert a környező birtokokat villanypásztorral vették körbe a gazdák, így onnét kiszorultak az állatok.
– Próbáltam emberi hajjal védekezni, mert állítólag távol vagy terményben. Felvetette még, hogy a vadászoknak kármegelőző tevékenységet kellene folytatniuk, riasztó lövéseket leadniuk. Máshol tudomása szerint alkalmazzák ezt a módszert.

Tóth Lajos, a Szép Zala Vadásztársaság vadászmestere elmondta, már tájékoztatta Balogh Sándort, hogy csak az aratás után, ősszel tudják érdemben megbeszélni az ügyet, mert a kárt csak akkor, a termésátlag ismeretében lehet megállapítani. Kérte, aratáskor jelentse be a kárt az ingatlantulajdonos, akinek valóban javasolta, hogy kiskerti növényeket ne termeljen ezen a helyen, hanem ott, ahol meg tudja védeni a vadaktól. Szerinte a kerítés is alacsony, át tudják ugrani a vadak. Végül jelezte, ha a kárértékről nem tudnak megállapodni, akkor kárszakértőt kérnek fel.

Tóth Lajos nem lát esélyt rá, hogy kármegelőző vadászatokat szervezzenek, mert a terület túl nagy, Zalacsébtől Lakhegyig terjed. Jelenleg arra sincs pénz, hogy az ingatlantulajdonosokat ellássák vadakat távol tartó eszközökkel. Számít rá, hogy lesznek még vadkárok a környéken, mert bár a vadállomány csökkent, egyre több gazda védekezik villanypásztorral, s így a többi birtok fokozott veszélynek van kitéve.

Forrás: Zalai Hírlap