Nyomtatás
Találatok: 1547
helymeghatározó műszer a vadkárok becséléshezZalaegerszeg - Mezőgazdasági termelők és vadászok kapcsolatának neuralgikus pontja a vadkárok kezelése. A kárigényt gyakran túl magasnak tartja a vadgazdálkodó, vagy fordítva, az ajánlatot alacsonynak a termelő.

Ilyen esetekben nem egyszer a bíróságra kerül a vitás ügy, ahonnan rendszerint kirendelik az igazságügyi szakértőt. Varga István vadgazdálkodási szakmérnök is egy az országos lista alapján működő igazságügyi szakértők közül.

Mint elmondta, az egyetemi tanulmányai során gyakorolni kellett a földmérést, és térinformatikával is foglalkozott. Mindez érdekelte, így jött az ötlet, hogy a ma már létező, nagyon pontos műholdas helymeghatározó készülékkel és geodéziai mérőműszer kombinált alkalmazásával az eddigieknél sokkal egzaktabbá, mérhetővé lehet tenni a vadkárokat. A szakember megindította a vadkár felmérések műszeres támogatásával kialakított módszer újításként történő levédését.

- A hagyományos módszer alapján a szakértő jó esetben beszerez valamilyen térképet a területről, és a földhivatali adatból kell kiindulnia, az pedig nem biztos, hogy pontosan megegyezik a tenyészterülettel. Én nem a tulajdoni lap, vagy a térkép adatait veszem alapul, hanem a káreseménnyel érintett terület tenyészterületét, amit a művelő utakkal, villanypásztákkal, a villanypásztorok nyomsávjával csökkentek. A tenyészterület leképezése során a digitális térképen megjelölöm a vadváltók helyeit, figyelembe veszem az erdőtömbök elhelyezkedését, és ezen adatok betáplálása során a gép generálja a mintavételi pontokat, amelyeket a digitális térképre beazonosíthatóan ráhelyez. Koordinátákkal látja el, így ezek a pontok később is felkereshetők - magyarázta a szakember módszere lényegét.

Ehhez a pontossághoz azonban három millió forint értékű műszerre és szoftverre volt szükség, az alkalmazott berendezés az amerikai és orosz műholdakat is igénybe veszi. Egyszerre 20-25 műhold jelét dolgozza fel. A terepen leképezett pontok mérési pontossága így 1-2 centiméter.

A technika után arra a kérdésre, mekkora vadkárokra lehet idén számítani, a szakértő elmondta: - A vadkár több dologból adódik össze. Részint egyre több információval rendelkeznek a gazdák, és olyan gazda is kér a kártérítést, aki korábban nem gondolt erre. Az idei év szerintem egy kuriózum lesz. Az aszály miatti terméskiesés horribilis terményárakat fog eredményezni. Így a viszonylag kis vadkár is nagy kiadásokat fog eredményezni a vadásztársaságok számára.

Forrás: Zalai Hírlap