vadászati múzeumÖtszáz trófea lesz látható az I. Festetics-trófeaszemlén a hétvégén, az 1971 évi vadászati világkiállítás óta ekkora trófeaszemle még nem volt hazánkban.

A kétnapos rendezvényen a vadászoknak, vadásztársaságoknak, erdőgazdálkodóknak kívánnak lehetőséget adni, hogy a trófeákat méltó körülmények között tudják kiállítani - mondta el az MTI-nek Tóth Csaba, a Vadászati Múzeum igazgatója.

A szemle elsődleges feladata, hogy a szakma és a nagyközönség is gyönyörködhessen a trófeákban. A kiállításon a legszükségesebb adatokat feltüntetve valamennyi hazai nagyvadfajtól (vaddisznó, gímszarvas, dámszarvas, őz, muflon) bemutatnak vadásztrófeát - jegyezte meg az igazgató.

Trófeabírálati bemutatón szemléltetik, hogy milyen szempontok - szárhossz, tömeg, szín - alapján pontozzák a trófeákat.

Szombaton Faragó Sándor, a Nyugat-magyarországi Egyetem rektora Vadászni pedig szükséges címmel tart előadást.

A trófeaszemle ideje alatt solymászbemutatót tartanak, a közönséget színpadi programokkal szórakoztatják, a Vadászati Múzeum kiállítótereit pedig szakmai tárlatvezetéssel látogathatják a vendégek.

Tóth Csaba felidézte: a Festetics-birtok vadállománya mesze földön híres volt, a főúri élethez hozzátartozott a vadászat, a család tagjai elismert vadászok és vadgazdálkodók voltak. Európában az első felsőfokú vadászati képzést Festetics György indította el Keszthelyen, a Georgikonon 1806-tól oktatták a vadgazdálkodást.
A hazai vadállomány mind a mai napig világhírű, gímszarvasállománya pedig világelső - hangsúlyozta a vadászati múzeum igazgatója.

Forrás: Hiradó