Nyomtatás
Találatok: 1416
vadkárFélmilliárd forinton egyezkednek a parasztok és a vadászok a somogyi földeken.
A parasztok szerint a vadak óriási károkat okoztak a földeken. A vadásztársaságnak azonban megszabott kerete van a vadkárok fedezésére. Idén súlyosbítja a helyzetet, hogy az állatok a földekről próbálták fedezni a vízhiányt, pedig az aszály miatt amúgy is jóval kevesebb lett a termés.

A vadkár mértékén vitatkoznak a felek. Egy harmincegy hektáros nemesvidi kukoricatáblában egymilliós kárt becsült a tulajdonos.

Lóki György vadkárbecslő most pontos számításokat végez. Termésátlagot számol, megnézi, hogy mennyi a megrágott és az egészséges cső.

„Ahol a bevételek hiányoznak, ott az érzékenység is magasabb, a gazdasági szorító körülmények és ebből kifolyólag a kiesésekre is érzékenyebbek a gazdák” – fogalmazott Lóki György az ATV-nek.

Az idén a víz hiánya miatt a vaddisznók több zöldkukoricát megettek, így pótolták a folyadékot. Főleg az erdősávok mellett gyakori a letartolt kukorica. Az aszály miatt a termés is rosszabb lett, ezért idén érzékenyebbek a vadkárra is.

Somogyban idén is összesen félmilliárd forintos vadkárral számolnak a vadásztársaságok. Ez az országos összeg harmada.

„A vadállományunk nem lett kevesebb, a kukorica ára is magasabb, az átlagtermések az aszály miatt gyengébbek, de kompenzáló hatása van ennek a magas, hétezer forintos mázsánkénti kukoricatőzsdei árnak, így nem lesz kevesebb a vadkár” – mondta az ATV-nek Kemenszky Péter, az Országos Magyar Vadászkamara megyei titkára.

A vadászkamara titkára azt mondta: a jogos kártérítést mindenhol megkapják a gazdák. Ennek ellenére sokszor nem tudnak velük megegyezni és végül bíróságra kerül az ügy.

Forrás: ATV