Nyomtatás
Találatok: 1705
kilőtték a vérmedvétSikerült kilőniük a vadászoknak csütörtök este a Homoród menti falvakban hónapok óta garázdálkodó medvét, amely korábban szinte minden éjszaka betört a településekre, Homoródszentmárton és Homoródalmás községben pedig félszáz háziállatot, sertést, juhot és tehenet pusztított el.

A napok óta lesben álló vadőröknek, valamint a Hargita Megyei Környezetvédelmi Ügynökség szakembereinek egy homoródkeményfalvi gazdaságba sikerült puskavégre kapniuk az állatot. Mint kiderült, egy nagyon öreg, mintegy 20 éves, 150 kilós anyamedve tartotta félelemben a környező települések lakóit, az állat egyébként nem volt veszett. Jakab Attila, a Nagy-Küküllő Vadásztársulat elnöke elmondta, a medve természetellenes táplálékszerzési szokását nem magyarázza előrehaladott kora, valószínűbb, hogy az állat a könnyű élelemszerzés miatt tért vissza többször is a falvakba. A vadászok elmondása szerint a környéken körülbelül 30 medve él, a kilőtt példány volt azonban az egyetlen, amely rendszeresen látogatta a tanyákat.

Közben a vadászok, illetve szakemberek továbbra is keresik azt a medvét, amely a Dâmboviţa megyei Moroieni község közelében megölt egy 64 éves férfit szerdán. A hatóságok szerint az újabb baleset orvvadászat következménye, ugyanis a széttépett holttesttől néhány méterre egy csapdát találtak, s a nyomok arra utaltak, hogy a csapda fogságából szabadulni igyekvő, sérült medve támadta meg az áldozatot.

Az eset alig 10 kilométerre történt a múlt szombati medvetámadás helyszínétől, ahol egy 71 éves férfi életét vesztette, egy nő és egy férfi pedig súlyosan megsebesült. Az állatot egy nappal később kilőtték, mint utólag kiderült, veszett volt.

Forrás: Kronika.ro