Nyomtatás
Találatok: 1150
ifjúsági vadászvetélkedőA tradicionális vadászvetélkedőre az ország neves vadásziskoláiból tíz meghívott csapat érkezett.

Idén a Békés Megyei Harruckern János Közoktatási Intézmény ad otthont a XXI. Országos Ifjúsági Vadászvetélkedőnek. A verseny megnyitó ünnepségét ma reggel tartották a gyulai Harruckern TISZK épületében. Az eseményen részt vett dr. Csoma Antal, a Békés Megyei Vadászszövetség és Vadászkamara elnöke is. Mészáros Attila, a gyulai Dalerd Zrt. fővadászának kürtszavával indult a program, majd dr. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, az Országos Magyar Vadászati Védegylet elnökének alkalmi köszöntője hangzott el.

- A verseny a vadgazdálkodás és a vadászat középszintű szakoktatásának kiemelt programja. Jó alkalom arra, hogy a tagintézmények legjobbjai mérjék össze tudásukat az ország minden részéről. Gyula történelmi környezete méltó helyszíne az ifjú vadászok bemutatkozásának – mondta dr. Semjén Zsolt üzenetében.

Kovács Zsuzsanna, a Harruckern János Közoktatási Intézmény igazgatónője beszédében elmondta, az iskolában szerzett elméleti és gyakorlati tudás megmérettetésének színteréül szolgálnak a versenyek, és örömét fejezte ki, hogy az intézmény újból egy ilyen, nagy hagyományokkal rendelkező versenynek ad otthont.

Kiss Edina színészhallgató szavalata után Pataki Tamás, a Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara szakképzésért felelős főtanácsosa mondott beszédet.

- Nagyon fontos, hogy a magyar vadgazdálkodás olyan kezekbe kerüljön, amely utódainkat és az országot szolgálja. Ez a verseny alkalmat ad arra is, hogy megismerjétek egymást és későbbi munkátok során ezeket a szakmai kapcsolatokat hasznosítani tudjátok. A tanulást ne hagyjátok abba, hiszen egy olyan hivatásnak lesztek a gyakorlói, amely folyamatos fejlődést kíván és olyan sok területtel találkozik és működik együtt, amelyeknek a megismerése fontos ahhoz, hogy magas színvonalon lássátok el feladatotokat – szólt a versenyzőkhöz Pataki Tamás.

Horváth Péter legényestánca után Török Henrik, az Ifjúsági Vadászvetélkedő főszervezője szól a jelenlévőkhöz.

- Az Országos Magyar Vadászati Védegylet 21 éve elültetett egy életfát, ami a mai napig is él. Ebben a pénzügyi aszályos időszakban is virágzik ez a verseny. Rangos vetélkedő ez, amelyhez hasonló nincs sem hazánkban, sem Közép-Európában – mondta a főszervező, mielőtt felolvasta a támogatók nevét.

A tradicionális vadászvetélkedőre az ország neves vadásziskoláiból tíz meghívott csapat érkezett, hogy különböző elméleti és gyakorlati feladatok során összemérjék tudásukat. Először írásban szakmai elméleti és vadászetikai totót töltenek ki, majd madárröp-, állathang- és nyomkép- és vadászati kürtjelek felismerése következik. Az ebéd után növény-, mag- és állatfelismeréssel folytatódik a verseny, majd a gyakorlati feladatokban - trófeaminősítés, távolságbecslés, ládacsapda-élesítés, céllövészet, fegyver-összeszerelés és koronglövészet - mérettetnek meg az ifjú vadászok. Az ünnepélyes eredményhirdetést holnap 14.30-kor tartják szintén a TISZK konferencia termében.

***

A XXI. Országos Ifjúsági Vadászvetélkedő fő támogatói a Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara, valamint Békés Megyei Kormányhivatal. További támogatók: Békés Megyei Vadászszövetség, Dénes Natúr Műhely, Magyar Turizmus Zrt., Nimród Vadászújság, OMVK Békés Megyei Területi Szervezete, Országos Magyar Vadászkamara, Országos Magyar Vadászati Védegylet, a gyulai Pejrét Vadásztársaság, Vadcoop Bérkilövő VT., Vinczemill Kft.

Forrás: Gyulai Hírlap