Nyomtatás
Találatok: 1319
főzőverseny vadásznapVédőszentjükre, Szent Hubertuszra emlékeztek a ceglédi és térségbeli vadászok. Sok éven át főzőversennyel és bemutatókkal vártak ilyenkor minden érdeklődőt.
Már második éve azonban Újházi György kifejezetten a vadászoknak szervezi meg a napot, amelynek legfontosabb eseménye a Hubertusz mise. A szertartás után közös ebéd zárja a rendezvényt.

Szent Hubertuszról, a vadászok védőszentjéről már az 1940-es években is megemlékeztek Cegléden. A szent tiszteletére sok éves szünet után 1996-ban tartottak újra ünnepséget. A nagyszabású program vadászati bemutatót, főzőversenyt és kézműves vásárt is magába foglalt a Hubertusz mise mellett.

A szertartást második éve nem a parkban, hanem a templomban tartják meg. A misén vadászkürtösök is közreműködtek. Újházi György úgy döntött, a korábbi fesztivál helyett egy bensőséges programot szervez, mert meggyőződése: a vadászati kultúra elsajátítása, a természet tisztelete elsősorban a meggyőződésen múlik. Ennek kialakulását pedig sokkal jobban segíti a hit és a hagyomány, mint a színes programok.

A szervező, Újházi György szerint a vadászati kultúra egy nagyon összetett dolog. Alapvetően a vadról szól, de a jó emberi kapcsolatok és az ember belső indíttatása nélkül soha nem fog meggyökeresedni senkinél a vadászati kultúra. Hirdetni lehet, mondani róla sok mindent lehet, de ha nem jön belülről, akkor nincs.

A különböző céhek védőszentje a szakmai tisztességet, az elhivatottságot is jelképezte – mondta el plébános. Bokros Levente szerint a Hubertusz legenda a teremtett világ tiszteletben tartására szólít fel. Az egyház mostanság elkezdte magáévá tenni a környezetvédelmet. Nem véletlen, hogy mostanában ünnepelték a teremtett világ hetét. A környezet szeretetéhez olyan szentek is hozzájárulnak, mint Szent Hubertusz és Szent Ferenc, ilyen szentek életéből, legendáriumából állhat össze az, ami a 21. század teremtésvédelmét jelenti – magyarázta a mesterkanonok.

A színes programok helyett tehát közös ebéddel várták a vadásztársakat, a családjukkal együtt.

Forrás: CTV