Nyomtatás
Találatok: 1373
szarvasgombaFelavatták Jászszentandráson a szarvasgomba-múzeum felújított kiállítását, ahol a gondokról is szó esett.
Hazánk a szarvasgomba világpiacán igazi nagyhatalom lehetne - sokak szerint ma is az - ugyanakkor a különleges, ráadásul igencsak drága gomba értékesítésének komoly hányadát az illegális kereskedelem fölözi le. A napokban avatták fel Jászszentandráson a tíz évvel ezelőtt létrehozott szarvasgomba-múzeum felújított kiállítását, ahol persze az ágazat problémái is szóba kerültek.

Januárban lep életbe a földalatti gombák gyűjtésére vonatkozó, idén tavasszal megjelent rendelet. A szabályzóról dr. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter úgy vélekedett - aki maga is reszt vett a múzeumavatón -, hogy az a szarvasgomba-gyűjtők számára megfelelő jogi keretet ad tevékenységük folytatásához. A következő évtől ugyanis legálisan csak megfelelő hatósági engedély birtokában, vizsgázott szarvasgomba kereső kutyával, erdőbirtokossági engedéllyel, gyűjtési naplót vezetve lehet majd szarvasgomba gyűjtőként az erdőben járni.

Nem mellékes szempont mindez a Jászságban, amely az ország egyik legjelentősebb szarvasgomba gyűjtőhelyeként szerepel a triflászok térképein. Évente négy-hat tonna gombát gyűjtenek hazánkban legálisan, de a feltételezések szerint ennek többszörösét illegálisan szedik össze az erdőkből, illetve viszik ki az országból.
- Becslések szerint akár évi negyven milliárd forintot is elvihetnek hazánkból az illegális gyűjtők, ami már az adó- és járulékbevételek kiesése miatt is óriási mínuszt jelent gazdaságnak - vélekedik Banka Ferenc, a szarvasgomba fővárosává avatott Jászszentandrás polgármestere. A miniszter Jászszentandráson mindezen túl elmondta, hogy a rablógazdálkodással, a túlgyűjtéssel szemben mindenképp szeretnének fellépni. Ennek érdekében már a Belügyminisztériummal is felvették a
Kapcsolatot.

Az új szabályzókkal kapcsolatban felmerült, hogy igazi megoldást ezek sem jelentenek majd. Ráadásul csak azoknak jelent majd pluszadminisztrációt, akik eddig is a szabályoknak megfelelően jártak el. Akik pedig eddig lopták az értékes gombát, azok ezután is lopni fogják. - Úgy vélem, aki legálisan végzi a tevékenységet, annak nem fáj majd az ellenőrzés - mutatott rá Banka Ferenc polgármester. - Ugyanis a legtöbb gyűjtő már most meg tud felelni a meghatározott feltételeknek. Számukra nem jelent gondot, ha a gyűjtő naplót, vagy épp az útvonal engedélyt, az erdő birtokosának engedélyét kell felmutatniuk. Ők valóban csak az érett, gyűjthető gombát szedik és értékesítik, az erdő, illetve a szarvasgomba élőhelyének pusztítása nélkül. Ráadásai megfelelő szerződésük van az adott terület tulajdonosával. A legnagyobb gondot azok a bandák jelentik, amelyek tagjai – teszi hozzá a polgármester - a gomba vélt fellelhetőségének helyét kapával, gereblyével szabdalják össze, s akár az éretlen még fejlődő szarvasgombát is kiszedik a földből.

Ez nem csak a Jászságban, de az egész országban mindegyik gombalelőhelyén problémát jelent. Ugyanúgy meg kell küzdeni ezzel a Bükkben, a Mecsekben és a Dunántúli középhegységben, mint itt szűkebb hazánkban a Jászságban.  Hallottam olyan esetről, amikor a tulajdonos tetten ért egy ilyen bandát, amikor épp feldúlták az értékes gyűjtőhelyet. Amikor tudakolta, hogy ugyan mit csinálnak a földjén, azok szembe fordukak vele és jól helybenhagyták. Azután pedig még a tulajdonosnak kellett magyarázkodnia a hivatalos eljárás során, hogy miért is vonta kérdőre a garázdálkodókat. Márpedig az ilyen módon összgyűjtött szarvasgolmba is megtalálja az utat a piacokra, sőt jelentős része elhagyja az országot. Ezen mindenképp változtatni kell - jegyezte meg Banka Ferenc.

Forrás: Új Néplap