szárhegyi vadásznapHa Isten törvényeit megtartják, akkor nincs is szükség az állam törvényeire – fejtette ki prédikációjában Ervin atya a II. Székelyföldi Vadásznapokon Szárhegyen.
Az eseményen elhangzott, a vadállatok kilövése csupán elenyésző százalékát teszi ki a vadászok tevékenységének, a kilencven százalékot éppen az állatállomány megóvásának érdekében kifejtett munka teszi ki.

Mintegy háromszáz Hargita és Maros megyei, valamint háromszéki és brassói vadász gyűlt össze szombaton és vasárnap a második alkalommal sorra került Székelyföldi Vadásznapokon. A Lázár-kastély lovagtermében pompás vadásztrófeákat állítottak ki, az udvaron pedig szólt a zene, a bográcsokban rotyogott a szarvas- vagy vaddisznópörkölt és egyéb ínycsiklandó vadas ételek. A legfontosabb cél teljesült, vagyis jó hangulatú találkozó emlékével térhettek haza a vadászok.

Nemcsak lehetőség, hanem kötelesség is a vadászat

A vadásztalálkozó megnyitóján a házigazda szárhegyi polgármester, Gábor László, Borboly Csaba, a Hargita Megyei Tanács elnöke, Verestóy Attila szenátor, valamint Kelemen Atilla, az Országos Sport-, Vadász- és Horgászegyesület alelnöke is beszédet mondott, majd a vadászok védőszentjéhez, Szent Hubertuszhoz fohászkodtak az ökumenikus istentiszteleten.

Ervin atya prédikációjában kifejtette, az Isten az embernek adta a lehetőséget, hogy uralkodjon az állatok fölött, ez azonban kötelességekkel is jár, a vadászok kötelessége óvni a vadállatokat, de ugyanakkor az is, hogy megvédjék a gazdálkodók terményeit a vadkároktól. A ferences szerzetes kiemelte: az állam a vadászatot szabályzó törvényekben szabályozza a vadászok jogait és kötelezettségeit, de amennyiben az Isten törvényeit megtartják, a világi törvényekre nincs is szükség.

Trófeák és gyermekrajzok

szárhegyi vadásznap trófeákA lovagteremben kilenc vadásztársaság állította ki büszkeségeit, nagy becsben tartott trófeáit. Különböző szarvasfajták agancsai, preparált zergefejek, medve-, hiúz, vadmacska és farkasbőrök, kitömött fajdkakas és számos más trófea került kiállításra a teremben. Emellett láthatóak voltak régi vadászpuskák és pisztolyok is. A kiállításra összegyűjtött látnivalók akár egy vadászmúzeumnak is büszkeségei lehetnének, de ugyanilyen fontosnak tartották a szervezők a gyergyószéki iskolák számára meghirdetett rajzpályázatra érkezett munkákat is. Elhangzott, háromszázötven rajzot küldtek be a gyermekek.

Ízek és hangulat

A vadászat ma már nem az élelemszerzés céljával zajlik, de azért az sem elhanyagolható, hogy a vadállatok húsából igen finom ínyencségek készülhetnek. Ez be is bizonyosodott a főzőversenyen. Az elkészült finomságok mellé a madarasi pékség biztosított egy kenyeret. Nem félreértés: csupán egyet, de az rekordméretű volt. A 260 centi hosszú, harminckilós kenyér percek alatt elfogyott a jófajta pálinkával és borral kísért ételek mellé. Ilyen körülmények között a hangulat sem lehetett más, mint kiváló, amit a Marosvásárhelyi Filharmónia vadászkürt-produkciói és népzenészek muzsikája is emelt, majd az éjszakai vadászbálban kiteljesedett. Vadásztalálkozó jövőre is lesz, Szovátán.

Forrás: Székelyhon.ro