Nyomtatás
Találatok: 1223
diana vadászhölgy klubA Diana Vadászhölgy Klub szervezésében tartottak szakmai konferenciát Hollókőn a közel múltban.
A Vadászati Kulturális Egyesület vadászó és természetkedvelő hölgyekből álló szekciója 2006 óta minden évben szakmai összejövetelt szervez a célból, hogy a hölgyek szakmai tudását elmélyítse, felpezsdítse, az aktuális témakörben ismereteiket gyarapítsa.

Hollókő - Az idei évi szakmai konferenciát a világörökség részét képező aprócska nógrádi faluban rendezték meg, témájának pedig a leggyakrabban előforduló vadbetegségeket választották. A rendezvényt, amelyre az ország minden szegletéből érkeztek vadászhölgyek - Szabó László, az Országos Magyar Vadászkamara Nógrád Megyei Területi Szervezetének elnöke nyitotta meg, majd röviden ismertette szűkebb pátriánk vadgazdálkodásának főbb paramétereit.
A konferencia központi témájának, a vadbetegségeknek kifejtésére dr. Beregi Attilát, a Szent István Egyetem Vadvilág Megőrzési Intézetének munkatársát kérték fel a szervezők, aki figyelemfelkeltő előadásában vázolta fel a Dianáknak a leggyakoribb vadbetegségeket, különös tekintettel a zoonozisokra, vagyis az emberre is veszélyes vadbetegségekre. Ezek (veszettség, trichinella, toxoplasma, madárinfluenza, Lyme-kór) kifejtése során kitért a betegség előfordulásának körülményeire, gyakoriságára, tünetegyütteseire, lappangási idejére.

Ezt követően a szécsényi rendőrkapitányság munkatársa, Kelemen Antalné ismertette a fegyvertartás szabályainak közelmúltban életbe lépett változásait. Érdekfeszítő előadása során kérdések tucatjaira válaszolt a vadászhölgyeknek.
Az ebédet követően palóc asszonyok mutatták be népviseletüket, annak történetét, és adtak ízelítőt humoros történetek keretében a falusi élet mindennapjaiból.

A délután folyamán Szegi-Mikula Katalin, hollókői tag, az újonnan megalakult Nógrád Megyei Dianák vezetője tartotta néprajzi ismertetőjét egy faluséta keretében. A vadászhölgyek meglátogatták a Babamúzeumot és a várat is, majd este egy hangulatos vacsorával zárták az egész napi programot. A vacsora után, zenei kíséret mellett hajnalig tartó bálon énekeltek, táncoltak a jelenlévők a hollókői Látogató-házban. A Diana Vadászhölgy Klub ötödik születésnapjára megalapított Év legaktívabb megyei szervezete díjat hagyományosan a szakmai konferencia keretén belül osztották ki. 2012-ben változatos, hasznos és színes programjaiért, az országos rendezvényeken történő aktív részvételéért, a Diana Vadászhölgy Klub munkájában, kitűzött céljai megvalósításában nyújtott áldozatkész szerepvállalásáért a díjat a Diana Vadászhölgy Klub Veszprém Megyei Szervezete kapta.

Forrás: Nógrád Megyei Hírlap