Nyomtatás
Találatok: 2844
solymászA tizenegy éves, fejedelmi tartású pusztai sas gazdája karján ülve tekintetét körbehordozta rajongói körében, közben a somogyi Lóki György solymász az ősi magyar vadászati technikáról mesélt a gyerekeknek.
Az idén jubiláló Öveges ÁMK tantestülete, élén Domján István igazgatóval különleges programmal örvendeztette meg a héten a 356 diákot és 100 óvodást, valamint szüleiket. A vadászatnak, az erdőnek, a természetvédelemnek szentelték az elmúlt napokat. Hétfőn a környező iskolák tanulóinak hirdetett pályázat műveit díjazták, méghozzá avatott környezetben, hiszen az intézmény aulájában trófea- és tárgykiállítás adott hátteret az eseményeknek.
Ez a távcső 1920-ból való, Németországból érkezett, egy barátom édesapja használta mutatott a tárló egyik kincsére Domján István. Ő az oka ugyanis mindennek: már gyerekkorában megfertőződött a vadászat szeretetével, többek között Széchenyi Zsigmond vadászleírásai révén. Most ebből a hatalmas élményanyagból adott át kollégáival és segítőivel együtt egy csokorra valót tanítványaiknak.

Máramarosi Anna kutyatenyésztővel Balatonboglárról érkezett a hét éves Doktor és a két éves Zsálya. A két magyar vizsla mögött az ötödikes Vámosi Angyalka és Szabó Víta, valamint az elsős Szabó Dzsenifer.
- Jártunk Bakon a vadaskertben, vaddisznókat láttunk. Hát, hallani kellett volna a gyerekek lelkesedését - mesélte az igazgató, aki a környező vadásztársaságokat, a vadászkamarát, a Zalaerdő Rt-t, a Zalai Gímszarvasért Alapítványt tudhatta támogatói között. És természetesen a szülői munkaközösséget. A vezető, Törgyekesné Baráth Krisztina ott jártunkkor épp a főzőverseny csapataival tanácskozott. Az alkalmi szakácsok egyformán kaptak 5 kg 20 dkg szarvasborjúhúst, hogy kiderüljön, ki hozza ki belőle a legjobbat.

A bográcsok melletti füves területen közben vadászkutya bemutatót tartott a Balatonboglárról érkezett Máramarosi Anna. Az izgatott vizslák, Doktor, Zsálya és a hét hónapos, szertelen Pajtás megmutatta, hogyan kell szárnyas vadat keresni, megtalálni, s nem megenni, hanem megvárni, amíg a vadászgazdi intézkedik.
Kutyákban egyébként sem volt hiány, a gyerekek elhozhatták házi kedvenceiket, hogy azok négylábú szépségversenyen vehessenek részt. A viadalt a negyedik osztályos Szalai Ádám szépen nevelt, szófogadó spánielje nyerte.

Az Övegesbe látogatók a színjátszók és Molnár Andrásné Szilvia tanárnő és Kocsis Csaba tanár úr jóvoltából láthatták a csodaszarvas legendát felelevenítő zenés történelmi játékot, amelyet Wass Albert és Arany János szövegei alapján készült. Az a diák, aki mindeközben beleszerelmesedett az erdő, a természet és a vadgazdálkodás szépségeibe, szerdán meghallgathatta a szombathelyi Hermann Ottó szakközépiskola képviselőit, akik ezirányú továbbtanulást kínáltak.
Kiderült, a kertészeti, erdő- és vadgazdálkodási szakemberek jól el tudnak helyezkedni mondta az ökoiskola ranggal bíró Öveges igazgatója, Domján István.

Forrás: Zalai Hírlap