vaddisznóhajtásE jeles vadásznap elbeszélését talán kissé szokatlan módon nem az elején, hanem a végén kezdem. A terítékre öt kan (!) három koca három süldő két jó malac valamint egy róka került.
Ezúttal a teríték befogadására fenyőágakból körülrakott terület, végre nem bizonyult túlméretezettnek! Az idén pont jó volt a mérete, sőt ha az utánkeresett sebzetteket (4 db) is időben behozzák, minden bizonnyal még szűk is lett volna.
A vadászaton összesen 47 lövést adtak le a vadászok. Azt hiszem nem lőtt rosszul a társaság. Az Elnök Úr Pallagi László (A Nádasd Völgye Vt. Új elnöke) határozott ellentmmondást nem tűrő utasításai és irányítása az egész nap történéseire pozitívan nyomta rá bélyegét. Egyértelmű utasításokkal vezényelte a felvezetőket, hajtókat, és a nap minden eseményét. Jelzéseire megadott sorrendben szólaltatta meg a kürtös a szignálokat is. Gyülekező, üdvözlet a vadászoknak, terítéken a vaddisznó, terítéken a róka stb. És a kürt szólt, méghozzá hangosan. Tudatta az egész világgal, itt vadászok adnak tiszteletet az elejtett vadnak, állnak feszes sorfalat a teríték mellett. Ég a tűz, fénye világítja a jókedvű társaságot, az arcokon elégedett mosoly, e szép nap végén.

A mai napon két fontos esemény történt. Fiatal vadásztársunk Verók Imre e vadászaton ünnepelte 20. születés napját. A vadászatot szüleitől kapta ajándékba. Az első hajtásban a 16- os standon állt (én a 18- ason) a hajtás kb. félidejében dupla lövés jött a 16 os stand irányából. A hajtás lefújása után- láss csodát- hatalmas kan mellett ált a fiú, látszott rajta, még nem fogta föl mit hozott elé a vadásszerencse. Ám ahogy látta az odaérkezők őszinte örömét és sorban készültek róla a fotók, lassan feloldódott és egyre boldogabb lett. Később elmondta, ez a mai élete első vadisznóhajtása, első vaddisznóját is most lőtte, logikus következtetés, hogy ez az első kanja, és ez, - mutatja fegyverét- pedig az új puskája! Szerénységét a vadászat iránti őszinte szeretetét Diana a második hajtásban is megjutalmazta. Ismét lőtt egy nagy kant s ráadásnak még egy süldőt is. Mesterhármas a mai napon! Gratulálunk Imre Boldog Születésnapot!

Szintén az „algyői csapathoz” tartozott a másik vadász is Dr.Kiss Zsolt aki e napon lőtte élete első vaddisznóját és rókáját. A szokásos avatási ceremóniák megtartásakor, Laczkó Pisti jóvoltából ismét megszólalt a kürt. Jó volt látni barátaik milyen őszintén örülnek frissen avatott társaik vadászsikerének, (még azok is, akik közülük ma nem jutottak lövéshez) gratulálok nekik, és kívánok további vadászsikereket!

Most pedig a nap tanulsága: Galántáról érkezett az a vadásztársunk aki az első hajtásban az 1-es standot húzta, szerette volna ha máshová állhat. Ha azt húzta, akkor ott marad, és ott vadászik, mutyizás nincs. Kicsit később, szűk óra múlva hatalmas kan sunnyogott az 1-es stand felé. Csattan a lövés Farkas Péter puskájából. Hatalmas az öröm, a korábbi sértődöttségnek nyoma sincs már, buszke elejtő mosolyog a készülő képeken. A kanok közül háromnak minden bizonnyal 20-21 cm feletti az agyara a másik kettő is meglesz vagy 16 os.

Reggel amikor kiérkeztünk a területre, az alacsonyabb völgyekben még köd volt, de fent a hegyekben már sütött a nap. Szinte kora tavaszi volt az időjárás.
Nagy reményekkel érkezett mindenki, ám mindenki nem lehet szerencsés, vadász embernek ezt tudnia kell. De a jól szervezett hajtás még azok számára is meggyöző volt akik most sajnos nem jutottak lövéshez. Máskor majd mások lesznek szerencsések, vagy ki tudja, az is lehet, hogy ugyanazok. Ez a szép a vadászatban, és milyen jó, hogy így van, hiszen a vadászat végéig lehet reménykedni, bízni, izgulni a sikerben. A mai napon a tényekhez az is hozzá tartozik, hogy innen is onnan is hallhattunk lövéseket, tehát a disznók nem egy emberre mentek és 30 lövés kiment találat nélkül. Ezeknek persze álltalában nincsen gazdája, de azért az élményt a vadász átélte, csak nem dicsekszik vele. A hibázást általában senki sem veri nagydobra.

Összegezve: Ez egy jó vadászat volt, korrekt szervezéssel, jó hajtókkal, megfontolt fegyelmezett vadászokkal, szép terítékkel.
Estére nagyon lehült a levegő és kissé mindenki átfagyott de a vacsorára felszolgált jó forró tárkonyos vaddisznó leves és a borjúpaprikás megtette áldásos hatását. Köszönjük szépen.

A vadásztársak észrevételeit, arra irányuló jó tanácsait, hogy később még jobb hajtásokat szervezhessek köszönettel fogadtam, remélem ezek az észrevételek midannyiunk hasznára válnak a későbbiekben. Ma azonban végre ismét ragyogott a nap Borsodnádasdon és ez a lényeg. Köszönet a vendéglátóknak, Üdv a vadászoknak.

További képek itt!

Forrás: Vadász-Ajándék