Nyomtatás
Találatok: 1119
lefoglalt fegyverekVeszprém megyében felbecsülhetetlen eszmei, és évente több milliós anyagi károkat okoznak a vadorzók.
Minderről Pap Gyula, a Veszprém Megyei Vadászkamara elnöke nyilatkozott lapunknak, annak apropóján, hogy ismeretlenek a hétvégén Magyarpolány melletti erdőben kilőttek négy szarvast. A közelmúltban a Hajagvidéki Vadásztársaság területén jártak vadorzók. A Marcal-Bitva-közi és a Somló-tája Vadásztársaságok határmezsgyéjén pár éve öt bikát ejtettek illegálisan.

Pap Gyula kifejtette, orvvadászat mindig is volt, csak a szintje változik. Évekkel ezelőtt visszaszorult, mostanában viszont újra növekvő méreteket ölt. Sajnos, kevés a tettenérés, inkább a helyszínen hagyott állati maradványokból, nyomokból következtetnek arra, hogy orvvadászat folyt a területen. Míg korábban a trófeára utaztak, ma inkább a húsért lövik a vadat, ami azt mutatja, megélhetési vadorzásról van szó.

Az elnök szerint az orvvadászok nem vakon tapogatóznak. Míg egy őzet akár hátizsákban is ki lehet hozni az erdőből, 4-5 szarvast egyszerre elejteni egyfajta szervezettségre vall. A bandának lehet helyismerete, figyelőjük, puskásuk, szállítási és értékesítési csatornájuk.

Jelezte, a kamara, de a két állami erdőgazdaság is kötött már együttműködési megállapodást a rendőrséggel, ami a hatékonyabb fellépés irányába tett erőfeszítés. Ma már a jogszabályok lehetőséget adnak súlyosabb büntetésre. Amíg azonban nem lesz példaértékűen súlyos ítélet, addig semmi nem fogja vissza az orvvadászokat.

Forrás: Napló