Nyomtatás
Találatok: 1490
karvalyA ragadozókat más, vadászható fajjal nem lehet összetéveszteni, így elejtésük mindig szándékos és törvénytelen.
Hazánkban és az Európai Unióban is minden ragadozó madár védett. Fácántelepen sem lőhető semmilyen ragadozó madár, legfeljebb – külön engedéllyel – kizárólag a héja csapdázható, melyet megfogása után máshol szabadon kell engedni.
A ragadozókat más, vadászható fajjal nem lehet összetéveszteni, így elejtésük mindig szándékos és törvénytelen. Aki ilyet tesz, az orvvadász, akkor is, ha a területen vadászatra jogosult. Bár a törvény tiltja, és szigorúan bünteti, mégis évről évre kerülnek meg sörétezett egerészölyvek, héják, és fokozottan védett sasok, sólymok is. A puska elsütése a pillanat tört része, a gyógyítás hónapokig tart, sokba kerül. A sörétlövés a testfelületen több sörétszem becsapódása által kiváltott sokkhatás következtében azonnal öl.

Életben úgy marad a madár, ha túl kevés sörét éri, szárnyazott, vagy lőtávolon túl már kisebb energiájú sörétszemek találják el. A még életben kézre került lőtt ragadozók közepes- vagy nagytestűek, általában szárnyazottak, sokszor több napja, hete szenvednek. Főleg vadászterületen, fácánnevelő telepek környékén lelhetők.

Forrás: Heol