Nyomtatás
Találatok: 1076
orrszarvúMegállapodást írt alá a rinocéroszok védelméről a Dél-afrikai Köztársaság az orrszarvútülök egyik legnagyobb fekete felvevőpiacát jelentő Vietnámmal.
Az egyezménytől azt remélik, hogy csökkenni fog az orvvadászok által elejtett orrszarvúk száma, és vissza tudják szorítani az illegális kereskedést az orrszarvútülkökkel. Az öt évre szóló kétoldalú egyezményben a felek ígéretet tettek a nemzetközi természetvédelmi, állatvédelmi szerződések betartására, a dél-afrikai természetvédelmi erőfeszítések támogatására.
A Dél-afrikai Köztársaság területén él a földrész mintegy 25 ezres orrszarvúállományának 85 százaléka. Bár nemzetközi szerződések tiltják az orrszarvúvadászatot és a tülkükkel való kereskedelmet, a legfrissebb adatok szerint két év alatt megkétszereződött a leölt állatok száma: idén legkevesebb 618 orrszarvút öltek meg Dél-Afrikában - olvasható a BBC hírszolgálatának honlapján.

Az orvvadászat révén látják el a hagyományos ázsiai gyógyászat titkos piacát, főként Vietnámban, ahol az orrszarvútülköt aranyárban forgalmazzák: egyes civil szervezetek szerint kilónkénti ára elérheti az 50 ezer eurót (17 millió forintot) is.

Forrás: MTI