Nyomtatás
Találatok: 1473
téli vadetetésA téli időszakban, főleg havazás után sok tennivalója van a vadgazdálkodóknak. Folyamatosan járják a területet és élelmet helyeznek ki, hogy a szarvasok, őzek, vaddisznók kiegészítő táplálékhoz jussanak.
A szakember szerint tévhit, hogy rossz minőségű takarmányt elfogad a vad.

A hivatásos vadász szerint kevés táplálékot talál télen a vad, ezért a téli időszakban a legfontosabb feladat az, hogy takarmánnyal lássák el az állományt. A Martinka környéki erdőkben nagyon sok őz és vaddisznó él. Először az úgynevezett szóróra tettek a szemeskukoricából, ott könnyen megtalálja a vaddisznó, majd ezután az őzetetőt töltötték fel.

- Egy hetet kibír benne a lucerna is, meg a szemestakarmány is, de ez az időjárástól függ, ha nagyon hideg van, akkor sokkal hamarabb kikopik – mondta Both Tibor, a Zrínyi Miklós Vadgazdálkodási Társaság intézőbizottsági tagja.

A vaddisznóknak szánt élelmet naponta pótolják, de nem csak az utánpótlásra, a takarmány minőségére is nagyon oda kell figyelni.

- Tévhit az, hogy a vad rossz minőségű takarmányt is elfogad, ez egy rossz gyakorlat. Különösen ki van téve a különböző betegségeknek, hasmenésnek a vad. Ezt nem tudjuk a természetben kezelni. A vadnak jó minőségű takarmányra van szüksége – hallhattuk Szendrei Lászlót, a Debreceni Egyetem Agrár- és Gazdálkodástudományok Centrumának adjunktusa.

Az eredei vadetetők a gím- és dámszarvasok, az őzek és a vaddisznók telét könnyítik meg.



Forrás: Dehír