Nyomtatás
Találatok: 1531
vadászpuskaÚj ismeretekre van szüksége a gazdagabb zsákmánnyal kecsegtető hegyvidéki területekre vándorló alföldi vadászoknak, hogy elkerülhetők legyenek a vadászbalesetek.

A Hajdú-Bihar megyei vadászjelöltek öt éve – tragikus vadászbalesetek után – a hegyvidéki vadászat írott és íratlan szabályaival is megismerkednek. Az elméleti oktatás után a gyakorlatot modellező tanpályán töltenek a jelöltek néhány napot.

Szuromi Antal, a megyei vadászjelöltek tanfolyamának egyik vezetője elmondta, országos tendencia, hogy csökken az apróvadállomány és feljövőben a nagyvadak száma, ugyanakkor a jellemzően alföldi apróvadas területeken nagyobb a vadászlétszám, mint a nagyvadas részeken.

Ennek következtében alföldi vadászok, ahogy a ragadozók elindulnak zsákmányállat után, átmennek a hegyvidéki zónákba - mondta a szakember. A sík területekről érkezőket azonban fel kell készíteni az új körülményekre, meg kell ismertetni velük a nagyvadak közé sorolt fajokat, az ottani vadászati módok biztonságos, balesetmentes alkalmazására.

A vadászvizsga előtt álló egyik férfi a Kossuth Rádió műsorában elmondta, aki kívülről csöppen a vadászat világába, tankönyvből nem tudja elsajátítani a szükséges ismereteket, csak kint a terepen, illetve a gyakorlópályán.

Hanganyag

Forrás: Hiradó