Nyomtatás
Találatok: 1373
kilőnék a rókákatÁtiratban értesítette a megyei állat-egészségügyi és élelmiszer-biztonsági hatóság vezetősége a megyeszékhely önkormányzatát a rókák jelenlétéről a városban – tájékoztatott érdeklődésünkre Sikó-Barabási Sándor intézményvezető.

Mivel az állatok bejárnak a lakott területekre, azt kérték az önkormányzattól, engedélyezzék kilövésüket. A szakember leszögezte: az intézkedés megelőző jellegű.

Tűzfegyver használata lakott területen csak önkormányzati beleegyezéssel lehetséges, s a városba bejáró rókákat ennek birtokában, a rendőrség jelenléte, felügyelete mellett lőhetik ki a szakemberek – jegyezte meg Sikó-Barabási Sándor. Ezt László Béla, a megyei vadászegyesület igazgatója is megerősítette, s mint mondta, az ügyben írásos megkeresés érkezett a polgármesteri hivatal részéről, ám intézkedni csak akkor tudnak, ha a tanács meghozza vonatkozó döntését.

Fiatal rókákat az elmúlt napokban a Kolcza-tag utcáiban, illetve a lakóházakhoz közeli erdőszélen is láttak a szakemberek. Sikó-Barabási Sándor egyébként azt ajánlja, a házi kedvencként tartott kutyákat, macskákat veszettség ellen mindenképpen oltassuk be, ha pedig megkarmolnak, a lehető legrövidebb időn belül jelentkezzünk orvosi vizsgálatra.
Városban kószáló rókákról már az új év kezdetén értesítették a hatóságokat, s mint megírtuk, a karácsonyi ünnepek körül is hasonlókat tapasztaltak Sepsiszentgyörgyön, ahol korábban négy rókafészket is feltérképeztek. A megyei állat-egészségügyi és élelmiszer-biztonsági hatóság statisztikái szerint Háromszéken az előző évekhez képest tavaly számottevően kevesebb veszettséget, hét-nyolc esetet jegyeztek.

Forrás: Erdély.ma