Nyomtatás
Találatok: 1118
kukázó medveKiszámíthatatlan az anyamedve - Több hete napi rendszerességgel körbejárja a tusnádfürdői szemeteseket egy anyamedve három bocsával.
A Life Ursus-program szakembereiből álló csapat háromszéki tagjától, Berde Lajostól érdeklődtünk a veszélyekről, lehetőségekről.

Berde Lajos környezetvédelmi szakember, a medvékkel foglalkozó Life Ursus-program munkatársa éppen tegnap indult Tusnádra helyszínelni.

– Csütörtök reggel kaptuk meg az átiratot, miszerint Tusnád területén éjjel-nappal járnak a medvék a város területén, és kukáznak. A szemtanúk szerint egy anyamedve kószál a városban három, közel kétéves bocsával. Nem lesz egyszerű a befogásuk, és elhelyezésükkel kapcsolatosan is akadhatnak komoly gondok – részletezte Berde.

Mint kiderült, a viselkedészavaros medvéket nem szívesen fogadják be más vadásztársaságok sem, hiszen, pár kivételes esetet leszámítva, az állatok újra kukákat keresnek.
Azon medvék, amelyek ennyire beszoktak a lakott területekre, nagy valószínűséggel az áthelyezés után, idegen környezetben is a „terítéken levő élelmet” keresik majd – magyarázta Berde, hozzátéve: mivel idén nem olyan zord a tél, nem vonultak el a barlangokba, élelmet is könnyen találnak, főképpen a városi kukákban.

Forrás: Erdély.ma