Nyomtatás
Találatok: 2193
szarvasgomba kereső versenyHagyomány teremtő szándékkal rendeztek Vecsésen szarvasgomba keresőkutya versenyt 2013. január 26.-án.
A Hotel Stáció melletti szabad területen jelölték ki a mintegy 10x15 méteres pályákat. A szezonzáró versenyre 15 szarvasgomba-gyűjtő jelentkezett, egyesek több kutyával neveztek.

A kutya-mezőnyt figyelve a résztvevő négylábúak döntő többsége magyar vizsla volt, de szerepeltek labradorok és német vizslák, sőt keverék ebek is.
A pályán három szarvasgombát rejtettek el a rendezők (Menner Miklós és Babály Zoltán), s időre kellett megtalálni a zsákmányt. A mindhárom gombát megtaláló kutyák között az időeredmény határozta meg a végső sorrendet.

Érdekes volt látnunk a kutyák különböző viselkedését a verseny közben. Volt egy-két nagyon fegyelmezett, célratörő és szorgalmas kutya, amelyek kitűnően motiváltan hajtották végre a feladatot. Mások szétszórtan, alig fegyelmezhetően ki-kitörtek a pályáról, érdekesebb ingerek – a „föllépésre” várokozó kutyák – felé vették az irányt. Zavaró tényező lehetett persze a sok idegen ember és a környék házőrző kutyáinak koncertje is.

Amint azt Szakács József főszervezőtől, a Vadontermő Gombák, Erdei gyümölcsök és Melléktermékek Kft (VaGoEMt Kft) ügyvezetőjétől megtudtuk, hogy a szakembereik mintegy másfél évtizede dolgoznak ezen a szakterületen. Fontos törekvésük, hogy a szarvasgombászatot és a hozzá tartozó fogyasztási, étkezési kultúrát fejlesszék és terjesszék.
Elmondta, hogy míg korábban Magyarország szarvasgomba-nagyhatalom volt, a világháborúk után ez a szakma és kultúra szinte elfelejtődött.
A cég elsősorban szarvasgomba-kereskedelemmel foglalkozik, de a keresést és a kutyakiképzést is gyakorolják.
Az elmúlt szezont nehéznek jellemezte a szakember, az aszály nem kedvezett a földalatti gombáknak sem. Nemcsak az erdőket, hanem a gombát is megviselte a csapadékhiány, s emiatt a gyűjtőknek aránytalanul nagyobb területet kellett kutyáikkal „átfésülniük”, hogy elegendő mennyiségű zsákmányra szert tegyenek.
A cégvezető kiemelte, hogy 2013-tól engedélyt kell kérni a szarvasgomba-gyűjtésre. Ezt kiegészíti az a rendelkezés, hogy csak a NÉBIH Erdészeti Igazgatóság által akkreditált tanfolyam elvégzése és a sikeres vizsga birtokában gyűjthető szarvasgomba. Ezen túlmenően, be kell jelentkezni az erdőtulajdonosnál, és egyeztetni kell az illetékes vadásztársasággal is.

Elsősorban nyári szarvasgomba (Tuber aestivum) és a burgundi szarvasgomba (Tuber uncinatum) található az ő működési körleteikben.
Március közepéig a téli szarvasgomba (Tuber brumale Vittadini) gyűjthető.
Ezeken kívül a nagyspórás (Tuber macrosporum Vittadini) és a fehér szarvasgomba (Tuber magnatum Pico) jöhet még számításba.
A szakember elmondta, hogy a többi európai uniós országhoz képest, nálunk hozták létre a legszigorúbb szabályozást, mind a gyűjtést, mind a kutyák vizsgáztatását illetően. Külföldön például nem kell megjelölniük a gyűjtés helyét, az adott erdőrészletet. Ez ugyanis hagyományosan a legféltettebb szakmai titkot jelenti a szarvasgombászok számára. Hozzátette, hogy a nagyon fejlett vadászati kultúrával és erdészeti jogszabályrendszerrel rendelkező országunkban csak így lehet beilleszkedni a rendszerbe. Szükséges a szabályozás a vadászati és erdészeti érdekekkel való egyeztetéshez.
Kifejtette, hogy például az olasz vagy a francia gombakereső vadászkutyák viselkedése, munkakultúrája egészen eltérő, és büszkék lehetünk a mi kutyáinkra, teljesítményükre. A közelmúltban például az olasz nemzeti versenyen az első öt helyezett közül négy magyar kutya volt.

Az illegális szarvasgomba-gyűjtőkről elmondta, hogy ez egyrészt a nehéz gazdasági helyzettel, a megélhetési gondokkal is összefüggésbe hozható, akárcsak a falopás ás a vadorzás, és nagyon nehéz fölvenni a harcot azokkal, akik az éjszaka leple alatt „szántják föl az erdőt”. Másrészt a szarvasgomba-kereskedelem nehezen szabályozható, a szabad piacon könnyen értékesíthető a gomba az éttermek és a külföldi felvásárlók számára.

A rendezvényen az erdészeti hatóságot Kovácsevics Pál főerdőtervező, gombaszakértő képviselte, aki elmondta, hogy véget ért a szarvasgomba-gyűjtők számára meghirdetett tanfolyamok első sorozata, és folyamatban van a vizsgázott szarvasgombászok számára a földalatti gombák gyűjtési naplóinak postázása.

Az egyéni verseny végeztével a rövid szünetben, a szálló halljában kóstolót rendeztek különböző szarvasgombás étkekből, és a hozzájuk illő borokból. Az első versenyszámot egy „kollektív” szarvasgomba-vadászat követte, amikor a terület egészén elrejtett ötven szarvasgombát kellett megtalálni az egyéni verseny nyolc legjobb helyezést elért kutyával. A legjobb eredményt az érte el, aki a legtöbb gombát találta meg.

A versenyt Nagy Zoltán szarvasgombász nyerte Bence nevű labrador kutyájával. A debreceni, vízügyi alapképzettségű versenyző a ForestPress-nek elmondta, hogy kalapos gombák gyűjtésével kezdte, hetedik éve foglalkozik szarvasgombászattal, és évente egy-egy versenyen győzni szokott.
A két versenyszámban más-más kutyát indított, mert a kollektív számban számos szuka is indult, amelyek komoly csábítást jelentettek volna Bence számára. Az egyéniben harmadik helyen végzett kutyája viszont tíz találatával megnyerte ezt a számot.
Megjegyezte, hogy a labradorral sokat foglalkozott, és sikerült egy nagyon fegyelmezett munkakutyát nevelnie.
A győztes főfoglalkozásként űzi a szarvasgombászatot, és csak a saját kutyáinak képzésével foglalkozik.
A Hajdú-Biharban is megtermő nyári szarvasgombát gyűjtik elsősorban.

A legfontosabb „vadászterülete” a NEFAG ZRT-től bérelt erdőterületen található.
Ő is elmondta, szinte nap, mint nap szembesülnek azzal, hogy valakik illetéktelenül keresnek szarvasgombát. A leginkább az elszomorító, hogy több tíz, néha több száz négyzetmétert vandál módon föltúrnak. A szervezők ígérete szerint a szarvasgomba kereső kutyaverseny első három helyezettje, ingyenesen részt vehet Olaszországban az 50-ik, jubileumi norciai fekete szarvasgomba (Tuber melanosporum Vitt.) fesztivál kutyaversenyén, ahol a résztvevők maximum 2 kutyával nevezhetnek.

A versenyt a Stáció Szállóban fehér asztal mellett folytatott szakmai konzultáció követte.

Forrás: ForestPress