Nyomtatás
Találatok: 1738
farkasOroszországban folyik a farkasvadászat. Egyszerre több körzetben, így Kelet-Szibériában és a szomszédos Jakutföldön gyakori farkastámadások miatt rendkívüli állapotot vezettek be.
Hideg tél és az éhezés miatt a veszélyes ragadozók a falvak közelébe jöttek. A hatóságok kénytelenek voltak mozgósítani a helyi vadászokat.

Speciális brigádok indultak a vadászara. Mindössze három hónap alatt Jakutföldön, észak-keleti Szibériában hétszeresére kell csökkenteni a farkasok számát: 3500-ról 500-ra. A helyi hatóságok üzemanyaggal és lőszerrel látták el a csapatokat, külön jutalmat ígértek meg minden farkasbőrért. A három legjobb vadászra különlegesen nagylelkű díj vár: 25.000 euró. Figyelembe véve, hogy a gazdaságok veszteségei 100-szor nagyobbak, ezek a költségek indokoltak, vélik a köztársasági kormányban. A fő veszély az, hogy a farkasfalkák túlságosan közel kerülnek a településekhez. Dmitrij Pojarkov zoológus mesélt, hogyan viselkednek a ragadozók:

- Összetételük tekintetében különbözőek lehetnek a falkák, nálunk általában 10-12 farkasból áll egy falka. Rendszerint ez egy cslád, amely az alapító párból és egy vagy két fiatal generációból áll. Jakutföldön elég nagy falkákkal találkoztunk, amelyekhez 20 állat is tartozott.

A Jakutföld és a Bajkálon túli videk mellett, farkasvadászatot hirdettek az Urálon, Szverdlovszk megyében, a Távol-Keleten - a Habarovszki területen és a dél-szibériai Tuvában. Az utóbbiban a lelőtt ragadozókat háziállatokra cserélik. A farkas-probléma megoldfásával ott nemcsak vadászok, hanem a rendőrség is kénytelen foglalkozni. Egy őrjárat tagjai kénytelenek voltak Kalasnyikov géppuskával védekezni az állatoktól. Azonban távolról sem mindenki egyetért az ilyen módszerekkel. Állatbarátok javasolják a vadnyúl-állomány helyreállítását. Ezekre az állatokra, véleményük szerint ellenőrízetlen a vadászat. De Vlagyimir Krever a Vadtermészeti Alap szakértője úgy véli, hogy nem létezik az u.n. „nyulak problémája”:

- A vadnyul, természetesen, nem az egyetlen eledele a farkasoknak. Attól függően, hogy melyik területről van szó, más-más lesz az áldozatok listája. Elvben ott a farkasok száma: 3500-5000. És ez a szám évek óta elég stabil.

A tudósok és az állatbarátok véleménye egy dologban esik egybe: a kérdést komplex módon kell megközelíteni. Egyelőre viszont az ember és a ragadozó közti párbajban a ragadozó győz. Így tavaly télen csak a Jakutföldön a farkasok 16.000 szarvast és 300 lovat pusztítottak el. Ugyanakkor mindössze 600 farkast lőttek le a vadászok.

Forrás: Oroszország hangja