Nyomtatás
Találatok: 1146
túzokSzakemberek mérték fel a nagy testű madár hazai állományát.
Még havas paszta várta a napokban a téli túzokszámlálás résztvevőit Békés megyében. A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság    munkatársai is felkeresték az ismert táplálkozóhelyeket, hogy számba vegyék a puszták nagytestű madarát. Az országos szinkronszámlálás során a szakemberek igyekeztek felmérni a hazai túzokállományt.

Évente háromszor kerül sor erre: télen és kétszer tavassal, a túzokok násza idején. A madarak ezekben az időszakokban találhatók nagyobb csapatokban, s a terület fedettsége ilyenkor a legkisebb, könnyebb meglelni és megszámolni pusztáink fokozottan védett, világszinten is veszélyeztetett madárritkaságát – mondta el lapunknak Ezer Ádám, a Körös-Maros Nemzeti Park ökoturisztikai ügyintézője. Mint fogalmaz, képtelenség az összes túzokot megszámolni, de az összehangolt akció eredménye mindenképp fontos iránymutatást ad az állomány helyzetére. Mint a szakembertől megtudtuk, a túzok számára megfelelő élőhelyek hazánk határain átnyúlnak nemcsak Románia felé, hanem nyugati irányban Ausztriába, illetve délen Szerbiába is. Az igazgatóság jelenleg futó magyar-román határon átnyúló együttműködési programjának keretében a partiumi részeken is zajlott túzokszámlálás.
- A hétfői akció sikeres volt. Békés megyében összesen ötszáznégy túzokot, míg a magyar-román határ mellett fekvő szalontai gyepeken harminchét példányt számoltak kollégáink – sorolta Ezer Ádám.

Összehasonlításképp érdemes megemlíteni, hogy a hazai állomány ezerötszáz körüli példányszámúra tehető, így elmondható, hogy annak több mint egyharmada térségünkben él.
Legközelebb tavasszal, a túzokok násza idején szerveznek számlálást Békésben.

Forrás: Békés Megyei Hírlap