Nyomtatás
Találatok: 1328
őzre támadt agárKét agárral két őzbakot fojtott le négy helyi férfi, hétfőn délután Sarkad határában.
A rapsicokat a helyi Pelikán Vadásztársaság egyik hivatásos vadásza fülelte le, majd a Sarkadi Rendőrkapitányság munkatársai kapcsolták le őket - tájékoztatták hírportálunkat sarkadi társadalmi kapcsolataink.
Hétfőn délután 15 óra körül területellenőrzésre indultam a Kossuth-dűlőben. Az autót korábban letettem, gyalogszerrel voltam. Jó fél órával később négy gyanús alakra lettem figyelmes, akik szintén gyalogosan voltak a határban. Ahogy észrevettek engem, azonnal
lehúzódtak egy náddal, susnyóval benőtt csatornába. Vártam, s közben a távcsővel figyeltem őket, de nem mozdultak. Elindultam feléjük, hogy igazoltassam, de amint észlelték, hogy közeledem, kiugráltak az árokból, és a két agárral együtt futni kezdtek a város irányába.
Próbáltam maradásra bírni őket, de hiába. Ekkor értesítettem a rendőrséget, majd átvizsgáltam a csatornát, ahol megtaláltam a két lefojtott, náddal letakart őzbakot. Az egyik egyed 2, míg a másik 3 éves lehetett - elevenítette fel a hétfőn délután történteket a társaság egyik fiatal hivatásos vadásza.
Szavaiból az is kiviláglott, hogy a Sarkadi Rendőrkapitányság munkatársainak köszönhetően meg is lettek a tettesek, tudomása szerint két férfi ellen indult büntetőeljárás.
- A két őzbak vadgazdálkodási értéke - a vonatkozó rendelet értelmében-, egyedenként 350 ezer forint, tehát az agarászok 700 ezer forintos kárt okoztak a társaságnak - tudatta elöljáróban dr. Szabó Zoltán, a sarkadi Pelikán Vadásztársaság elnöke.

Sajnos rendszeres a területünkön a rapsickodás. Agárral, hurokkal, kispuskával egyaránt kártékonykodnak a vadorzók, s a most lefülelt banda mellett még legalább két-három csapat mozgását észlelik a vadőreink, a társaság tagjai a sarkadi területen. Két héttel ezelőtt 50 darab acélhurkot szedtek össze egy kiserdőben a vadőreink - folytatta a mintegy 8 ezer 600 hektáros területen, jelentős őz, mezei nyúl és fácánállománnyal, de az utóbbi években vaddisznóval és dámszarvas állománnyal is vadgazdálkodó Pelikán Vadásztársaság elnöke.
Dr. Szabó Zoltán azt is kifejtette, miszerint bár információval rendelkeznek, s rendszeresen tapasztalják a rapsicok mozgását a területen, nagyon nehéz elkapni őket, s bizonyítani az általuk elkövetett bűncselekményeket. A vadásztársaság elnöke bizakodóan említette, hogy a július 1-jétől hatályba lépő új Büntető Törvénykönyv már önálló törvényi tényállásként nevesíti, s bűncselekményként rendeli büntetni az orvvadászatot.
Úgy tudjuk: a Sarkadi Rendőrkapitányság egy helyi testvérpár, a 48 esztendős F. Károly, illetve 43 éves öccse F. József ellen, lopás bűntett megalapozott gyanúja miatt kezdeményezett eljárást.

Forrás: Hír6