afrikai orvvadászA vadon élő állatok illegális kereskedelmének visszaszorítását sürgeti az ENSZ.
Folytatódott tegnap Bangkokban az ENSZ környezetvédelmi programjának (UNEP) konferenciája, amely a vadon élő állatok illegális kereskedelmének visszaszorításával foglalkozik. Az esemény hivatalos oldalán közzétett összefoglaló szerint évente körülbelül háromezer emberszabású majmot (orangutánt, csimpánzt, gorillát) hurcolnak el természetes élőhelyükről az állatcsempészek, ezzel felborítva az afrikai és a délkelet ázsiai erdőkben élő majom-populációk egyensúlyát. Az elmúlt hét évben 22 218 emberszabásút fogtak el, öltek meg vagy adtak el az orvvadászok.
A konferencia vasárnap kezdődött, akkor az UNEP olyan, több milliárd dolláros haszonnal járó bűnágazatnak minősítette az orvvadászatot, amely a Föld néhány jellegzetes állatfajának kihalásával fenyeget. Az elefántok és az orrszarvúk mellett külön szó esik majd a jegesmedvék és a cápák fokozott védelméről, ahogy a tengerek túlhalászatának visszaszorításáról is.

Áchim Slatter vezérigazgató a veszélyeztetett fajok nemzetközi kereskedelmet szabályozó washingtoni egyezmény (CITES) bangkoki tanácskozásának megnyitóján szólalt fel, külön kiemelve az elefánt agyarakkal és a rinocérosztülkökkel folytatott, elsősorban az ázsiai piaci kereslet miatt virágzó illegális kereskedelmet, amelynek hatására az utóbbi években ismét rendkívül elharapódzott az orvvadászat az afrikai országokban. Az MTI beszámolója szerint Jinglak Sinavatra thaiföldi miniszterelnök a konferenciához időzítve nyilatkozatát bejelentette, hogy országa törvényben kívánja betiltani az elefántcsont-kereskedelem összes formáját, függetlenül a termékek származási - hazai vagy külföldi - helyétől. Az intézkedésről való döntésbe nyilván belejátszik, hogy környezetvédelmi szervezetek már régóta bírálják a délkelet ázsiai országot, mert megítélésük szerint Nigériával és Kongóval együtt vajmi keveset tesz az illegális kereskedelem ellen.
„Az elefántok és az orrszarvúk elleni, két évtizede nem tapasztalt méretű irtó hadjáratnak végre fel kell nyitnia a szemünket. Egyes afrikai országokban az állatállomány 11-12 százalékát mészárolják le évente pusztán az agyaruk miatt" - szögezte le beszédében az UNEP vezetője. A vadállatok vagy testrészeik értékesítésére irányuló üzleti tevékenységet a kábítószer- és fegyverkereskedelemhez hasonlította, hiszen - mint mondta - ma már az előbbit is kiterjedt, határokon átívelő, a legkorszerűbb eszközöket is bevető bűnözői szindikátusok szervezik és irányítják. Példaként megemlítette, többször is elfordult, hogy az orvvadászok a hatóságok számítógépes rendszerének feltörése révén szereztek kilövési engedélyeket maguknak.

Steiner közlése szerint a trópusokon kivágott, majd eladott fa kilencven százaléka ugyancsak illegális tevékenységből származik, és értéke évente meghaladja a harmincmilliárd dollárt.
A Washingtoni egyezményt negyven éve írták alá, az átfogó szerződés jelenleg 35 ezer faj kereskedelmét szabályozza. A CITES-hez tartozó 178 állam delegáltjai most azért gyűltek össze a thaiföldi fővárosban, hogy korszerűsítsék az egyezmény előírásait.

Forrás: Magyar Nemzet