Nyomtatás
Találatok: 1659
muflon trófeaA Szlovák Vadászkamara Rozsnyói Területi Szervezete 2013. március 17-én tartotta az éves trófea bírálatot követő trófea szemlét a Roznava Bistre-i kultúrházban.

Az ünnepélyes keretek között megrendezett szemlén részt vett Vadászkamarai szervezetünk küldöttsége: Dr Székely László elnök, Lezák Zoltán és Kadlecsek János alelnökök és Gyurán János a Sajó-Rima Euró-régió vadásztagozatának vezetője.

Szlovák társszervezetünknél a trófeabírálat gyakorlata más előírások szerint kerül lebonyolításra, mint nálunk. Itt az egész vadászati évben kilőtt trófea egyszerre kerül - központilag – lebírálásra, s a bírálatot egy nyilvános trófea szemle követi, ahol valamennyi trófea és bírálati lapja kiállításra kerül.

A bírálat a Kamara hatásköre, a Trófea Bíráló Bizottságot a Vadászkamara területi Szervezete kéri fel, amely 9 tagú. A tagok jogosultságát a Kamara országos Központja által szervezett minősítő vizsga certifikálja.

A trófea bírálat ezen módja és nyilvánossága követendő példa lehetne magyarországi gyakorlatunkban is.

A trófea szemlén 566 trófea került értékelésre, ami 40 vadászterületről származott.

256 gímszarvas bika, 23 dám bika, 24 muflon kos, 194 őz bak és 69 vadkan trófeájában gyönyörködhettek a résztvevők ill. értékelhették egymás és a Trófea Bíráló Bizottság munkáját.

A vadgazdák számára eredményes volt az elmúlt évad: a Bíráló Bizottság az értékelt 566 trófeából 142 trófeát minősített érmesnek.

Aranyérmet 4 gím és1 dám bika,1 bak, 1 muflon csiga, és 5 vadkan agyar kapott. Egyébként a 256 szarvas agancsból 42 db,16,5 % volt érmes.

Az érmes trófeák arányát tekintve a vadkan agyarakkal büszkélkedhetnek leginkább, hiszen az elbírált 69 agyarból 38 kapott érmes minősítést (53%)

Igaz az is, hogy a bírálat során voltak, akik nehezen élték meg, hogy trófeájuk mínusz pontot kapott, amit náluk a koponyára felfestett piros ponttal jelölnek. Piros pontos lett 14 bika és 9 bak agancsa, melyeknek kilövésével bizony várnia kellett volna az elejtőnek.

Összességében egy sok tapasztalatot és élményt nyújtó rendezvényen vettünk részt, ahol sok baráttal hasznos eszmecserét tudtunk folytatni.

Szlovák barátainkat meginvitáltuk a Putnokon április 27-én megrendezésre kerülő Gömöri vadásznapra, és a legszebb trófeáikat a vadászati kiállításra.

A szlovák tapasztalatok alapján úgy gondoljuk, érdemes lenne a hazai trófeabírálat szabályozását újra gondolni a vadászati törvény megújítása során, legalább a kötelező nyilvánosság előírásával.

Dr Székely László, elnök

Forrás: Borsodivadász