fegyverekEgyre többen rendelkeznek fegyverrel Szlovákiában. A hivatalos rendőrségi statisztikai adatok szerint jelenleg 240 937 fegyver van magánkézben.
A több mint ötmilliós Szlovákiában több a nyilvántartott lőfegyver, mint a közel tízmillió fős Magyarországon.
Szlovákiában 240 937 lőfegyver van magánkézben, ez persze nem jelenti azt, hogy közel 250 ezer állampolgár birtokol például vadászpuskát, vagy pisztolyt, hiszen sok vadász vagy sportlövő több fegyverrel rendelkezik. A rendőrség Pozsony megyében 37 617 bejegyzett fegyvert tart számon, a magyarok által sűrűn lakott Nyitra és Nagyszombat megyében 33 770 illetve, 29 743 darabot.

A fegyverboltok és vadászboltok tulajdonosai azt állítják, hogy egyre virágzóbb a vállalkozásuk - mutatott rá a JOJ televízió. Kassán a kereskedelmi csatorna szerint minden 2. ember kész az önvédelemre. A boltokban tőröket, könnyfakasztó sprayt, gázpisztolyokat vásárolnak, de fegyver is van a kerületben szép számmal. Jana Mésarová, a Kassai Kerületi Rendőrkapitányság szóvivője elmondta: hivatalosan 29 909 lőfegyvert tartanak nyilván Kassa megyében.
Magyarországon az engedélyhez kötött és nyilvántartott lőfegyverek száma több mint 230 ezerre tehető. Az Országgyűlés tavaly márciusban módosította a lőszerekről és a lőfegyverekről szóló törvényt. Egyszerűbb lett az új fegyver vásárlása azok számára, akiknek már van fegyvertartási engedélye. A törvény szerint Magyarországon a lőfegyvertartási célok a következők lehetnek: vadászat, önvédelem, munkavégzés, céllövészet, oktatás, sportlövészet, személy- és vagyonvédelem, valamint filmgyártás.

A cseh fegyverviselés szabályai az európai átlagnál liberálisabbnak mondhatók. A legutóbbi jogszabály 2001-es (119/2001 törvény).  A Cseh Köztársaságban bárki viselhet fegyvert, aki elmúlt 18 éves és büntetlen előéletű. Ehhez indoklásul elég az önvédelemre hivatkozni. Hasonlóan liberális a szlovák törvény is. Itt 21 év feletti büntetlen előéletű polgárok folyamodhatnak fegyvertartási engedélyért.

A svájci fegyverpolitika egyedülálló Európában. A milícia tulajdonában lévő személyi fegyvert az emberek az otthonokban tartják, ami a hadi kötelezettség része, hogy bármely pillanatban kész legyenek a mozgósításra. Az ellenzék mostanában fejezte ki a kívánságát egy keményebb szabályozásra. Egy referendumon 2011 februárjában visszautasították a szigorúbb fegyverszabályozást. Néhány statisztika megemlíti, hogy 420 000 gépkarabélyt tárolnak magán otthonokban, nagyrészt SIG SG 550 típusút. Ezen felül körülbelül 320 000 nem katonai szolgálatban lévő gépkarabély és pisztoly van privát tulajdonban, s magánkézben van több százezer félautomata kisfegyver. A magánotthonokban található lőfegyverek becsült száma 1.2 millió és 3 millió között van Svájcban.

Forrás: Kitekintő