stohl andrásBudapest – Úgy tűnik, fegyver és vadászat nélkül nem élet az élet Stohl András (46) számára.

A Jászai Mari-díjas színész fegyvertartási engedély híján íjászkodni kezdett, talán még vadászni is megpróbál majd a nyilakkal.

Stohlnak a 2010 májusában okozott balesete miatt kellett lemondania a lőfegyverről. Mint annak idején megírtuk, a színész akkor – akárcsak 2002-ben, amikor fejre állt a kocsijával – részegen karambolozott Fót közelében. Az ütközésnek egy súlyos és egy könnyebb sérültje volt. Az RTL Klub volt műsorvezetőjét ezért börtönbüntetésre ítélték, 5 hónapot a rácsok mögött is töltött, ráadásul öt évre bevonták a jogosítványát, és a fegyvertartási engedélyét is elvették. Pedig a sztárnak a száguldás mellett a vadászat a másik nagy szenvedélye, és a jelek szerint egyik nélkül sem képes sokáig élni.

– Ha belém bújik a kisördög, nem bírok magammal, és én tényleg addig jártam a kútra, amíg el nem tört a korsó – ismerte el a héten ő maga is egy hallgatóknak tartott egyetemi előadáson. – Két év múlva visszakapom a jogosítványomat, de nincs arra biztosíték, hogy soha többet nem követem el ezt a hibát – lepett meg sokakat az Őszintén című programon.

Míg azonban a közlekedőknek egészen biztosan van még 24 nyugodt hónapja, a vadászközösség ugyanezt nem mondhatja el magáról. Két éve egyszer már fel is röppent a hír, hogy a színész a tiltás ellenére kilőtt egy szarvasbikát Zirc környékén. A neve elhallgatását kérő szemtanú akkor azt állította lapunknak, hogy a vadászkönyvbe nem a színész, hanem társa nevét írták be. Bár tettéért akár újabb börtönbüntetést is kaphatott volna, Stohl megúszta a felelősségre vonást. Most újabb esély van arra, hogy a színészt vadászként látjuk viszont az erdőben, ezúttal valódi Robin Hoodként, íjjal cserkészheti be a vadakat.

– Beiratkoztam egy íjásziskolába, ez lett most az új hobbim – újságolta ugyancsak az egyetemen tartott előadáson Stohl. – Vadászni mesés, én pedig szeretek gumicsizmában ülni a sárban. A kedvem is jobb, ha tudom, hogy a nap végén az erdőbe megyek, és ezt a színházban a kollégáim is látják rajtam. Édesapám is vadászott, és ő mondta egyszer, hogy ha meg akarsz valakit ismerni, vidd el vadászni – mesélte a színész.
Stohl azt is elmesélte, mit élvez annyira a vadászatban, és miért is várja annyira, hogy újra lőfegyvert vehessen a kezébe.

– Lehengerlő élmény, amikor az ember járja a holdfényes téli erdőt, és csillog a szűz hó a fák között. Aztán egyszer csak felbukkan egy szarvas, na, az elmondhatatlan, ezt mindenkinek át kellene élni – lelkesedett a színész, akinek vadászengedélye ugyan megmaradt, de még két évet kell várnia, hogy a jogosítványával együtt a fegyvertartási engedélyét is visszakapja. Addig csak íjjal űzheti a vadat.

Tízből kilencszer bakot lőnek

– Magyarországon több mint ezren hódolnak az íjjal való vadászatnak – tudtuk meg Szöllősi Antaltól, a Magyar Vadászíjász Egyesület oktatójától. – Bár tizedannyira eredményesek, mint akik lőfegyverrel célozzák meg az állatot, az élményt össze sem lehet hasonlítani. Az íjásznak be kell cserkésznie a vadat, legalább harminc méterre kell megközelítenie a prédát – tette hozzá.

Aki íjjal szeretne vadat elejteni, annak szüksége van egy vadászvizsgára, egy íjászvizsgára, és persze az erdő tulajdonosának az engedélyére is. A lőfegyveres vadászatnál egyébként olcsóbb móka az íjászat: egy használt íjat 50-60 ezer forintért is lehet már venni, a márkásabbakért pedig 400 ezret kérhetnek el a vadászboltban.

Forrás:Blikk